Bihoreanul Cseke Attila, care conduce Ministerul Sanatatii de un an de zile, a transmis câteva date din activitatea depusă în 2010 şi câteva idei de proiecte pentru noul an.
Ministrul Sănătăţii a apreciat anul 2010 ca fiind un anul greu pentru sistemul sanitar, dar un an câştigat din punct de vedere al reformelor începute în acest sector.
Cseke susţine că anul 2010 a fost anul „întoarcerii către pacient şi autorităţile locale care cunosc cel mai bine nevoile comunităţii locale”. Pe scurt, în 2010, din totalul de 435 unităţi sanitare din ţară, ministerul condus de bihoreanul Cseke a transferat 370 de unităţi medicale către autoritatea locală. În 2010, Cseke a redus 577 de funcţii de conducere (director) din unităţile sanitare, de la 2069, la 1492 de funcţii (reducere de 28%), mişcare prin care s-a reuşit economisirea a 1 milion de lei lunar. Au fost reduse 9.200 de paturi de spital din toate spitalele ţării, şi 1.621 de posturi (dintr-un total de 9.929 posturi din ţară). A fost redus şi numărul de concedii eliberate şi certificate medicale, după introducerea noului sistem de acordare a concediilor medicale.
S-au deblocat 3.072 posturi, dintre care 2.760 au fost scoase la concurs, un număr de 1384,5 posturi fiind ocupate la ora actuală. Cseke a iniţiat şi sistemul de coplată, care se speră să aducă economii la fondul de asigurări de sănătate şi tot el a decis ca 60% din contribuţiile persoanelor fizice şi juridice dintr-un judeţ să se întoarcă la acel judeţ.
Ce vrea acum
În 2011, ministrul Cseke vrea să introduce cardul naţional de sănătate, să reorganizeze sistemul de spital (desfiinţarea şi comasarea unor spitale) şi să dezvolte secţiile oncologice şi de reanimare. Bihoreanul vizează ca obiective importante informatizarea sistemului medical pentru introducerea cardului naţional de sănătate, dar şi măsuri care vizează pregătirea tinerilor medici.
Cseke apreciază că circa 190 000 000 de lei vor fi cheltuiţi pentru reabilitarea secţiilor de oncologie şi ATI şi pentru dotare cu aparatură medicală de specialitate în unităţile sanitare din reţeaua Ministerului Sănătăţii şi cea a autorităţilor locale. Peste 84 000 000 lei vor fi daţi pentru intervenţii în oncologie şi reproducere asistată.
Rezidenţiatul va continua procesul de descentralizare, iar serviciile de urgenţă vor primi 202 ambulanţe de diferite tipuri şi una de accidente şi calamităţi.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!