[eadvert]
În prima zi de concurs se vor întrece echipe ale comunelor din Bihor și invitatele lor din țară și din străinătate, iar a doua zi, echipe de profesioniști, în cadrul Ediției a II-a a „D’ALE PORCULUI PRO”!
Totodată, Festivalul va găzdui şi tradiţionalul târg de produse locale „FAIN DIN BIHOR”, dar și „MASA V.I.P., dedicată gurmanzilor iubitori de produse din carne proaspătă de porc și băuturi locale
„Tulai, Doamne, tare-tare bine-a fi,/ Ca la D’ALE PORCULUI nu-i nicării!” (imnul „D’ALE PORCULUI”)
ECHIPELE
D’ALE PORCULUI X (sâmbătă)
· BIHARIA
· CĂBEȘTI
· DIOSIG
· NOJORID
· POMEZEU
· ROȘIA
· TULCA
· VALEA LUI MIHAI
· UNIUNEA DEMOCRATICĂ A SLOVACILOR ȘI CEHILOR DIN ROMÂNIA
· LA MAISTORU CĂSAP (CS-TM)
Banatul multietnic, este și un „tărâm” al gastronomiei diversificate, cu influențe: germane, maghiare, sârbești, croate, turcești, bulgărești, cehe, slovace, ucrainiene și mai știe Dumnezeu care! Echipa „LA MAISTORU CĂSAP” respectă tocmai tipicul bănățean. Are în componență „maistori” (meseriași) din județele Caraș-Severin (Bocșa și Carașova) și Timiș (Buziaș), de la munte și câmpie, români, maghiari și croați, fiind un exemplu de armonie, dar și de pricepere. Ne dorim să arătăm „la tot natu`” (adică lumii întregi), ce înseamnă preparatul porcului la noi, cu rețete și preparate din „Țara Banatului”, respectând întocmai specificul zonal. – Dan Liuț, coordonator. (Echipă susținută de Uniunea Croaților din România)
· ESZTÁR (UNGARIA)
Primăria localității Esztár (Ungaria) organizează, de 10 ani, un celebru Festival al tocanei de legume (ESZTÁRI LECSÓFESZTIVÁL), și deține chiar un record mondial
pentru „Cea mai mare tocană de legume” – 1,8 tone! Ineditul eveniment gastronomic va fi (re)prezentat, anul acesta, și la Oradea, unde specialiștii în legume își vor testa îndemânarea cu… carne proaspătă de porc!
· NĂDLAC (AR)
Echipa orașului Nădlac din județul Arad va oferi un moment special de „zestre culinară”, cu degustare de „cârnați de Nădlac” cu „boia de Nădlac” și preparați cu produse din porci crescuți în România, o campanie națională „ZESTRE CULINARĂ” de conservare a patrimoniului culinar multietnic și multicultural din cadrul proiectului de diplomație culinară propus de Romana RISTA și susținut de COMTIM.
D’ALE PORCULUI PRO (duminică)
· Complex President Băile Felix
· Bers Nova & Crius
· Sapient Group & Euro Buffalo
· Colegiul Tehnologic „Mihai Viteazul”
· Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea
· Good Chefs Mix
· Grătarul cu ștaif (Timișoara)
JURIUL
Juriul ediţiei a X-a a festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” este format exclusiv din profesionişti în Gastronomie, importanți Promotori ai bucătăriei tradiționale românești:
Ştefan BERCEA – preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România
Ciprian NICOLESCU – mentorul şi antrenorul echipei naţionale de bucătari (seniori) a României la Olimpiada gastronomică (IKA) 2020
Cerasela LUNGU – căpitanul echipei „Casa boierului din deal” medaliată cu bronz la Cupa Mondială Gastronomică 2022, participantă la IKA 2024
Nina RUS – owner „Bunătăţile lu’ Nina”, participantă la IKA 2024
Mircea GROZA – arheolog culinar, autor „Zămuri – supe, zupe şi năcreli”
Cosmin DRAGOMIR – fondator „GASTROART”, autor „Curatorul de zacuscă”
Liviu BOSNEA – manager „Frăția ceaunelor”
Romana RISTA – diplomat culinar, „Fata care gătește cu flori”
George FURDUI – owner „OBLIX by Chef George Furdui”
Alexandru ŞANDRĂU – executive chef Complex PRESIDENT Băile Felix
Pălinca va fi jurizată (şi) separat, de o echipă de specialişti:
NAGY Botond – Zekulhyda Săcueni – 2 titluri de Campion la Brillante 2023 și 2 titluri de Campion la Quintessence 2023
FENESI Győző Peter – Manufactura Fenesi Oradea
REGULAMENTUL
Vizitatorii vor putea degusta produsele din concurs, pe baza unor tichete puse în vânzare de organizatori (30 de lei)!
ÎN ZONELE DE CONCURS, SERVIREA PUBLICULUI SE FACE EXCLUSIV PE BAZA TICHETELOR DE MASĂ!
FIECARE TICHET ASIGURĂ O PORȚIE DE MÂNCARE TRADIȚIONALĂ, DINTRE CELE AFLATE ÎN CONCURS!
În cadrul concursului pentru Marele premiu, nota finală pentru fiecare echipă va fi constituită din media notelor acordate de juriu (50%) şi numărul de tichete de masă adunate de la public (50%)!!!
Evenimentul va găzdui și o zonă comercială, pentru cei care nu vor reuși să guste produsele (din păcate limitate) din zona concurs! În zona comercială se vor vinde tot produse specifice evenimentului!
PROGRAM
SÂMBĂTĂ – 2 decembrie (BIHOR & invitați)
08.00-19.00 TÂRG DE PRODUSE TRADIŢIONALE
09.00-10.00 Degustare pălincă – CONCURS
10.00-10.30 DESCHIDERE FESTIVĂ (+ PREMIERE SPECIALĂ „DE 10”)
11.30-12.30 Degustare toroş – CONCURS
12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS
13.30-14.30 Degustare preparate speciale – CONCURS
13.30-14.30 ZESTRE CULINARĂ – Degustare de cârnați de Nădlac – echipa orașului Nădlac, Arad – Acțiune de diplomație culinară propusă de Romana RISTA și susținută de COMTIM
14.30-15.00 LANSARE DE CARTE – „Zămuri – supe, zupe și năcreli. Rețete ardelenești din bătrâni”, de Mircea GROZA (în prezența autorului, editorului și a unor invitați-supriză)
15.00-15.30 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE
18.00-18.30 Festivitate de premiere –
Program SCENĂ: BIHORUL PETRECE
12.00-12.45 Ansamblul „Ardeleana” Tulca; Elena BUDA
12.45-13.45 Asociația „Folclor fără frontiere” Sântandrei
13.45-14.30 Grupul colindătorilor din Căbești; surorile TOMELE
15.30-16.30 ALEX DE LA ORADEA
*
DUMINICĂ – 3 decembrie (PROFESIONIȘTI)
09.00-18.30 TÂRG DE PRODUSE TRADIŢIONALE
09.00-10.00 Degustare distilate – CONCURS
12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS
13.30-14.30 Degustare produse locale și produse speciale – CONCURS
14.30-15.30 Demonstrații de artă culinară – PREZENTARE
15.30-18.00 BIHORUL PETRECE
(Ciprian Mocan, Andrei Corb, Florica Zaha și Antonela Ferche Buțiu; Orchestra „Rapsodia Bihoreană”, dirijată de Liviu Buțiu; Ansamblurile folclorice „Lioara” și „Nuntașii Bihorului”; grupul de chitariști „Floare de Lotus”, coordonat de Loredana Pantea)
RECITAL: Aurel TĂMAȘ
18.00-18.30 Festivitate de premiere –
*
(Atenție! Programul mai poate suferi modificări, independente de voința organizatorilor!)
MASA V.I.P.
Ediția a X-a a Festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” va avea o zonă specială dedicată gurmanzilor iubitori de produse din carne proaspătă de porc, și de băuturi locale! La „MASA V.I.P.” se vor putea consuma 8 mâncăruri de excepție, realizate după rețete culese din Bihor, și 2 din 3 băuturi locale! Clienții vor fi primiți într-o zonă special amenajată și se vor putea bucura inclusiv de momente artistice-surpriză și de o tombolă!
„MASA V.I.P.”
1. Pălincă de prune (50 ml.)
2. Supă (leveșe) din carne proaspătă de porc, cu gârtene (375 ml.)
3. Toroș (300 g.)
4. Sarmale cu pisat (3 buc.)
5. Cârnați (150 g.)
6. Caltaboși (150 g.)
7. Răcituri (cocioane) (200 g.)
8. Mămăligă cu brânză și slănină prăjită (300 g.)
9. Gomboți cu prune (2 buc.)
10. Vin roșu (200 ml.)/ Bere neagră (330 ml.)
(+ pâine și salată de varză acră)
Accesul în zona special amenajată va costa 150 de lei/ persoană.
PARTENERII
Festivalul-concurs D’ALE PORCULUI este organizat de Asociația Culturală D’ART Oradea (deținătoarea mărcii înregistrate), în parteneriat cu Asociația Comunelor din România – Filiala Județeană Bihor.
PARTENER GOLD: COMTIM
Comtim rămâne partenerul principal al celui mai important festival-concurs de preparare tradițională a porcului din România. Porcul românesc – crescut în România, cu cereale românești de la producătorii locali – de la Comtim va fi preparat după metode tradiționale românești și degustat de vizitatorii Ediției a X-a D’ALE PORCULUI la Oradea, în perioada 2-3 decembrie 2023.
PARTENER SILVER: STAR STONE
SPONSORI: Sapient Group, Zetea, Panebo, Pită Lugaș, Complex President Băile Felix, Komfort Wood, Europlast, Institutul culinar Disciples Escoffier, Mobexpert, ManagEvent, LaCajaChina România, Benvenuti, OK Clean, Dol Guard, Solina, Phenalex, Bioten, Proper Marketing & Events, Kogayon Studio, Virtual Craft, Thermomix, www.carne-online.ro by Distrifresh, Pensiunea Valea Gepișului, Benedek
Băuturile oficiale „doboRÂT” sunt produse de: BERS NOVA (bere), FAMILIA DARABONT (vin), TRĂMUȚA (pălincă)
Cu sprijinul: ERA SHOPPING PARK; ANBCT România; Instituției Prefectului – Județul Bihor; DSVSA, DSP, ISU, IJJ și IPJ Bihor; Crucii Roșii Bihor; Erbașu Transilvania; Favorit TV, Favorit FM
PREMIERE SPECIALĂ „DE 10”
Cu ocazia Ediției a X-a, aniversară, organizatorii vor acorda câteva DIPLOME DE ONOARE:
· pentru consecvență în conservarea și promovarea tradițiilor bihorene de preparare a porcului – echipelor NOJORID, POMEZEU și VALEA LUI MIHAI, participante la toate cele 10 ediții de până acum ale Festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI”!
· pentru consecvență în susținerea conservării și promovării tradițiilor bihorene de preparare a porcului – companiilor ERA SHOPPING PARK, PHENALEX, VITAL PRODUS (PITĂ LUGAȘ), EUROPLAST, PANEBO și A.Co.R. BIHOR, susținătoare ale tuturor celor 10 ediții de până acum ale Festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI”!
· pentru susținerea conservării și promovării tradițiilor bihorene de preparare a porcului – FAMILIA DARABONT, BERS NOVA și TRĂMUȚA, producătoare ale celor 3 băuturi oficiale ale Festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI”!
Acestora li se vor adăuga titluri de PRIETEN al Festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” – pentru susținerea și promovarea celui mai important eveniment românesc de preparare tradițională a porcului.
Link eveniment: https://facebook.com/events/s/dale-porcului-editia-a-x-a/868175114729220/ și link pagina de facebook: https://www.facebook.com/d.ale.porcului
Citiți principiile noastre de moderare aici!