Noua premieră a Teatrului Regina Maria, „Cyrano de Bergerac”, este povestea „unui fel de geniu nebun al cuvântului vorbit”, un seducător prin rime care îşi susţine propria dragoste şi pledează pentru iubirea profundă, dincolo de prejudecăţi, în spatele unor scrisori semnate însă de cel care a cucerit inima femeii pe care o iubeşte. Richard Balint este seducător în rolul spadasinului cu suflet frumos, cuceritor prin vorbe dar conştient de chipul respingător care îndepărtează orice şansă la iubire.
Povestea ţese acest triunghi amoros Cyrano – Roxane – Cristian (Richard Balint, Alina Leonte, Răzvan Vicoveanu), pendulând între frumuseţea interioară şi atracţia fizică, între discursul metaforic şi stângăcia dialogului, între sinceritate şi minciună. Adaptarea liberă a lui Martin Crimp după piesa lui Edmond Rostand pune în faţa privitorului problema introspecţiei, a adevăratelor valori, a identităţii, a prieteniei şi iubirii, a sacrificiului. Într-o notă modernă în care se regăsesc limbajul urban sau tarele tehnologiei moderne (vezi filmarea cu telefonul în timpul duelului) spectacolul regizat de Horia Suru repune în contemporan rima în slujba pasiunii prin puterea seducătoare a cuvintelor.
De remarcat scenografia minimalistă dar de efect a lui Tudor Prodan şi coregrafia amplificată prin efecte stroboscopice, de la duelurile de spadă, la lupta în tranşee. De altfel, actorii au trecut din acest punct de vedere printr-o preăgtire susţinută de Andrei Dominte, aflat la prima colaborare cu Teatrul Regina Maria.
Inedită şi lecţia de bună purtare de la începutul spectacolului, în care se regăseşte spectatorul gălăgios, cel care aplaudă când nu trebuie, care nu îşi închide telefonul în timpul spectacolului, care face remarci deplasate cu voce tare, o includere amuzantă a publicului într-o rutină de multe ori deranjantă care rămâne, de obicei, doar la nivel de observaţii de culise.
Din distribuţia spectacolului mai fac parte Elvia Râmbu (Leila) – proprietara unei patiserii, pasionată de poezie, Daniel Vulcu (De Guiche) – vărul arogant al cardinalului Richelieu, Sebastian Lupu (Lignière), Sorin Ionescu (Le Bret), Şerban Borda (directorul teatrului), Petre Ghimbăşan (Montfleury), Pavel Sîrghi (preotul) şi George Dometi (Valvert).
Întregesc spectacolul studentele la facultatea de litere (Giorgiana Coman, Carina Bunea, Denisa Irina Vlad, Anda Tămășanu) şi soldaţii (Ciprian Ciuciu, Alin Stanciu, Eugen Neag, Paul Tripon, David Constantinescu, Tudor Manea, Cosmin Petruț, Adeline Tripa).
Următoarele reprezentaţii vor avea loc joi, 30 noiembrie şi vineri, 8 decembrie, ambele de la ora 19:00.
Trimite articolul
XOare de ce actrițele Denisa Vlad și Anda Tămășan erau atât de plictisite? Dădeau impresia ca ne-au făcut o favoare apărând pe scena?
-
Anda Tămăşanu, cu “u” la sfârşit,domnule Sinistru. Chiar am onoarea cu domnul Sinistru sau aveţi un cont fals şi nu aveţi curajul să scrieţi cu numele dumneavoastră adevărat?