Apariția editorială coincide cu aniversarea a 90 de ani de la sfințirea Bisericii Ortodoxe din sat, la 16 noiembrie.
Monografia satului Cuzap e lucrarea unei echipe de istorici specialiști – profesorul universitar Sorin Șipos și doctoranzii Cosmin Patca şi Ioana Blajec, fotografiile fiind realizate de Florin Șipoș.
Așa cum se arată în debut, cartea se dorește un apel către elitele rurale, către figurile centrale ale comunităților locale, de la care e de așteptat să înțeleagă și să își asume rolul de păstrători și promotori ai tradițiilor și istoriilor locale: „o bună cunoaștere a istoriilor, a tradițiilor, a oamenilor și a obiceiurilor zonei reprezintă o premisă serioasă pentru conservarea și promovarea lor și o șansă ca urmașii noștri să înțeleagă istoria locală”.
„Ceea ce am realizat de-a lungul anilor, cu implicarea colegilor mai tineri, a colaboratorilor din țară și din străinătate, a elitei locale și a locuitorilor din satul Cuzap și din satele învecinate sunt o dovadă că ne aflăm pe drumul cel bun”, consideră coordonatorii lucrării.
Monografia conține informații detaliate despre așezarea satului, despre evoluția istorică în Evul Mediu și Epoca Modernă, cu detalieri despre creșterea demografică, foștii grofi stăpâni de pământuri dar și structura confesională a populației de la o epocă la alta.
Datele sunt oferite în reprezentări grafice atractive și ușor de interpretat. Cititorul poate afla, de exemplu, numele de familie cele mai frecvente, la 1770, erau Herkucz și Șipoș sau că numele bărbătești cele mai populare erau Joannes sau Georgius.
Capitolul „Arhitectura tradițională. Studii de caz” descrie tehnologii de construire dar conține simulări fotorealistice foarte convingătoare, ale gospodăriei tradiționale din Cuzap, cu detaliere pe casa tradițională.
Monografia conține o selecție de imagini documentare dar și emoționante pentru cei care au avut vreodată contact cu lumea satului în general și cu dealurile și văile domoale ale Cuzapului, în special – fânețele, via și pădurea de la Todeasca și Lupoaia, Vălceaua Tinoasă și Râtul Șimoujii, centrul satului, Bițasca sau drumul spre Vărzari.
Lucrarea a apărut cu sprijinul financiar al Asociaţiei social-cultural-sportivă Palisada, parorhiei Ortodoxe Cuzap, Primăriei şi Consiliului Local al Comunei Popeşti precum și a lui Dorin Curtean, Traian Hercuţ și Ioan Blidaru.
Trimite articolul
XCUZAP . Anii copilariei mele cu caii si cu oile prin : Văgaș, Stalposu, Valea răchițelor, acolo a fost fabrica de vaioage , Gruiu , Corături si multe altele ! Atunci s a infiintat CAP ul si a luat unchiului neu Ionica Hercuț caii Radu si Ricu febletele mele . Imi amintesc de dobasul Mitru care ne speria cu doba lui si de batranii mascati de la corinzi . Imi amintesc de primul bec de pe stalp pe care il vanam noi copii si multe altele….. Prune cu lapte se zice ca a fost o nunta la care meniul a provocat diaree la nuntasi care nu isi mai gaseau locul pe afara, asa a ramas denumirea zonei . Cine isi mai aminteste de anii copilariei sa scrie aici frumoasele amintiri. Doru,Lenuți,Petri,Toderi, Craciuni.
Si eu am copilarit pe acolo. Frumoase locuri, frumosi oameni.
Satul natal al tatălui meu, Ioan Chereji. Am petrecut vacanțe frumoase la Cuzap, îmi aduc aminte cu drag. Eu locuiesc la Bistrița. Mi-am propus să-i duc pe cei doi fii ai mei să vadă satul natal al bunicului lor. Sper să mai găsesc măcar un exemplar din monografia satului Cuzap.