În timp ce oamenii simpli se pregătesc de sărbătoare, pompierii bihoreni au fost joi angrenaţi într-un exerciţiu complex, cu scopul de a-şi măsura forţele şi de a vedea în mod real dacă ar putea salva oameni şi bunuri în cazul unui cutremur.
Cutremur de 6,7
Cutremurul, de magnitudinea 6,7 pe scara Richter, s-a imaginat că are epicentul în zona Maramureş şi a afectat mai ales judeţele limitrofe: Bihor, Maramureş şi Satu-Mare. Conform scenariului imaginat de pompieri, cutremurul a produs la Oradea incendii, avarierea gravă a sistemelor de gospodărie comunală şi prăbuşirea/avarierea gravă a unor clădiri cu efecte asupra populaţiei (decedaţi, răniţi şi persoane sinistrate).
S-a imaginat că pe Şoseaua Borşului mai multe clădiri ale unei firme s-au prăbuşit şi mai mulţi oameni au rămas captivi în interior fiindcă scările s-au prăbuşit. Doi stâlpi de transport energie electrică din curtea societăţii s-a prăbuşit, un incendiu a izbucnit la la etajul III al uneia dintre clădirile afectate, o maşină a fost prinsă sub dărâmături cu o persoană încarcerată, nişte conducte de transport gaze s-au fisurat şi emanau gaz, o conductă aerienă de transport apă caldă de lângă intrarea principală în societate s-a spart.
Forţe multe
Locul scenariului a fost fosta platforma Alumina de pe Şoseaua Borşului, în exerciţiu fiind angrenaţi echipajele de pompieri militari cu rol de căutare, salvare şi evacuare a victimelor, de descarcerare, de localizare şi stingere a incendiului, de prim ajutor calificat (echipajele SMURD din cadrul subunităţilor), dar şi forţe de la Ambulanţă, Poliţie, Jandarmerie şi de la Salvamont- Salvaspeo Bihor.
44 de pompieri militari au intervenit cu o autospecială de descarcerare grea, trei autospeciale de stingere, o autospecială de descarcerare cu punctul medical avansat, o autospecială de lucru la înălţime, o ambulanţă SMURD şi trei autospeciale de primă intervenţie şi comandă. Misiunea a fost condusă de prim adjunctul Inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, lt. -col. Caba Sorin Mihai.
Ce s-a urmărit
Exerciţiul a urmărit testarea modului de cooperare a componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, instituţii care fac parte din Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi identificarea unor soluţii pentru îmbunătăţirea acesteia, dar şi punerea în aplicare a Planului de intervenţie şi cooperare în situaţie de urgenţă, generată de cutremur. S-a vizat verificarea fluxului – informaţional decizional în situaţii de urgenţă de amploare, dar şi verificarea nivelului de pregătire şi dotare a echipajelor de intervenţie pentru căutare-salvare, descarcerare, primului ajutor calificat şi pentru stingerea incendiului / protecţia personalului de intervenţie. S-a verificat şi modul de organizare a punctului de triaj al victimelor, a traseelor de acces a ambulanţelor SMURD şi SAJ, respectiv al traseelor de evacuare a victimelor către unităţi spitaliceşti. S-a mimat organizarea căilor de acces şi a locurilor de amplasare pentru tehnica de intervenţie, dar şi modul de coordonare a operaţiunilor de salvare, de organizare a sistemului de conducere a intervenţiei, de planificare a acţiunilor de răspuns şi de implementare a planului de acţiune.
Din primele concluzii ale exerciţiului reiese sigur faptul că forţele de salvare angrenate ar putea face faţă cel puţin onorabil în cazul unui cutremur real. Timpii de intervenţie, coordonarea, modul de operare, toţi aceşti factori au fost respectaţi conform cerinţelor, pentru ca oamenii să fie salvaţi cât mai repede. Zilele următoare, pompierii îi vor analiza exerciţiul din teren la sânge pentru a depista lucruri pe care le pot îmbunătăţi şi mai mult pentru a se autodepăşi pe ei înşişi în caz că un astfel de cutremur ar produce dezastrele mimate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!