Se adaugă faptul că în acest an, dintre cei 2467 de nou-născuți îngrijiți la Maternitatea de la Județean, 38 au avut sunt 1500 de grame la naștere. Sunt multe femei cu sarcini neurmărite, adică gravide care nu merg în perioada sarcinii la niciun control de specialitate pentru a fi supravegheate și a primi asistență medicală corespunzătoare din timp pentru a evita să nască copii cu malformații sau sub greutate normală.
Pandemia a adus un lucru bun
Vestea bună e că în pandemie, a crescut mult numărul femeilor gravide care au urmat cursurile de la Școala mamei pentru că acestea s-au ținut online și nu a necesitat deplasare. Astfel, dacă înainte de pandemie, la un curs se înscriau circa 180 de persoane, anul trecut și acum au urmat cursurile online 300 – 400 de persoane.
[eadvert]
Informațiile au fost furnizate de către dr. Lucia Daina, managerul interimar al Spitalului Județean, în cadrul unei conferințe de presă comună a reprezentanților celor două spitale ce se vor a fi unificate: Curteanu și Județean. Doctorița a precizat că la Școala mamei participau fizic mai mult gravide de la Oradea, dar că în pandemie cursurile s-au susținut online și au putut fi urmărite astfel și în zona rurală, deci au putut participa și femei de la sate, care până în 2019 erau private din pricina distanței ce trebuiau să o parcurgă pentru a participa fizic.
Evenimentul de presă a fost inițiat de către managerul de la Curteanu, Laurențiu Chiană și a avut ca punct de discuție ziua de 17 septembrie, care, din 2019, e marcată ca fiind Ziua Siguranței Pacientului. Stabilirea acestei date medicale s-a făcut pe baza statisticilor care ar releva faptul că evenimentele adverse asociate asistenței medicale reprezintă o problemă de sănătate globală, siguranța pacientului fiind definită ca fiind prevenirea erorilor de practică medicală și a efectelor adverse asociate asistenței medicale. Și dacă anul trecut, tema stabilită de către OMS a fost ”Personal medical în siguranță, Pacienți în siguranță!”, în acest an, OMS dă ca temă „Îngrijiri medicale sigure pentru mame și nou-născuți!”.
Pornind de aici, Ministerul Sănătății demarează, prin direcțiile de sănătate publică o Campanie de informare cu tema ”Să cunoaștem, să prevenim, să protejăm – pentru siguranța îngrijirii sănătății mamei și nou-născutului!”.
Situație în cifre
Dr. Daina a subliniat că îmbunătățirea calității asistenței medicale poate reduce considerabil numărul deceselor la sugari, reducerea erorilor medicale și a riscurilor asociate asistenței medicale.
România prezenta în intervalul 2011-2020 o rată a natalității apropiată cu media UE înregistrând în intervalul 2015-2019 valori constant mai ridicate (peste 10‰), față de media blocului comunitar care a cunoscut scădere constantă a indicatorului (de la 10,1‰ în 2016 la 9,5‰ în 2019). În anul 2020, România înregistra o rată a natalității de 9,2‰.
În intervalul 2010-2019, tendința mortalității infantile în UE a prezentat valori relativ constante (4 ‰ în 2010, 3,7‰ în 2014, 3,6‰ în 2017), în timp ce în România indicatorul a cunoscut scădere graduală semnificativă, țara noastră înregistrând în 2018 cea mai substanțială reducere cu valori de 6‰ comparativ cu media UE 3,5‰. În România, mortalitatea infantilă la genul masculin era mult mai ridicată decât la genul feminin. La masculin, se înregistra scădere de la 10,9‰ născuți vii în anul 2010, la 6,6‰ născuți vii în anul 2019, iar la feminin, valorile erau de asemenea, semnificativ scăzute de la 8,6‰ născuți vii în anul 2010, la 5,6‰ născuți vii în anul 2019.
Rata mortalităţii materne în anul 2019 a fost de (0,11‰ născuţi vii) mai scăzută decât valorile înregistrate în 2010 (0,24‰ născuţi vii) și 2011(0,25‰ născuţi vii) consemnate ca fiind cele mai ridicate în intervalul 2010-2019.
Pe plan local, de la începutul acestui an și până acum, la secția de maternitate a Spitalului Județean și până acum, au fost îngrijiți 2467 de nou nascuti, dintre care 38 au avut greutatea la nastere sub 1500 grame.
Și mai greu de când cu Covid
Campania de prevenire din acest an capătă o importanță substanțială ținând cont de povara semnificativă a riscurilor pentru care femeile și nou-născuții ar putea fi expuși unei îngrijiri superficiale, agravată de întreruperea sau limitarea accesului la serviciilor esențiale de sănătate, cauzate de pandemia detrminată de infecția cu virusul SARS CoV2.
În România, implicarea promotorilor sănătății în stimularea schimbării comportamentale a populației, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, reprezintă o modalitate accesibilă de prevenție pentru siguranța pacientului. Însă pentru acest obiectiv nu medicii din spitale au pârghii, ci mai degrabă medicii de familie și autoritățile locale.
În secția maternității, s-a investit și se derulează proiectul ROHU-401 „Îmbunătățirea standardelor de sănătate în prevenirea, identificarea și tratamentul bolilor cardiovasculare și ginecologice în zona transfrontalieră”, cu un buget total de 3.000.000 Euro din care Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea a contribuit cu 1.200.000 Euro și cu achiziții de aparatură medicală.
Alt proiect e POCU /91/4/8/107404 „Dezvoltarea competentelor profesioniștilor din domeniul sănătății in managementul pre si post natal al afecțiunilor cu impact asupra mortalității infantile”, în valoare totala proiect 6.425.685 lei, din care Județeanul a plătit 1.249.474 RON, cu programe de formare profesionala specifica pentru personalul implicat in domeniul sanatatii femeii si copilului și dezvoltarea de ghiduri de practica medicala in domeniul sanatatii femeii si copilului
Curteanu are autocolante și brățări de siguranță
La rândul lui, managerul de la Curteanu, Laurențiu Chiană, a declarat că siguranța pacientului trebuie să fie o prioritate pentru toate spitalele prin fapte, alocări bugetare și performanțe medicale.
Ca fapte, Chiană a dat exemplele primelor trei valuri pandemice Covid, toate trecute cu bine de Spitalul Curteanu, unde au fost tratați și pacienți din alte județe. Inclusiv acum, în valul patru, sunt pacienți cu Covid aduși de la Timișoara. Dr. Daina a completat că la nivel de țară se centralizează non-stop situația paturilor libere și a dotărilor, astfel încât atunci când un spital dintr-un județ e prea plin sau nu are dotări ori personal corespunzător, să se poată trimită pacienții într-un alt spital unde pot fi tratați mai bine.
Tot ca măsuri de sporire a siguranței pentru pacienți, managerul Chiană a trecut în revistă măsuri administrative în măsură să ajute inclusiv în cazuri de urgență, de exemplu de evacuare a pacienților. S-au făcut autocolante ce conțin coduri de culori pentru starea pacientului (deplasabil, nedeplasabil, stare critică), dar și pentru suprafețe dezinfectate sau pacienți cu radio/chimioterapie.
Una peste alta, tot pentru marcarea Zilei Siguranței Pacientului, sâmbătă seara, timp de 2 ore, Spitalul Curteanu a fost colorat în portocaliu, pentru a lumina fațadele clădirilor Spitalului Curteanu și a clădirii Maternității ce aparține de Spitalul Județean.
Trimite articolul
XLuminată aşa, zici că-i o casă de cuplerai (bordel) ,de la periferiile din Amsterdam.👍