Curtea de Apel Oradea a hotărât să le micșoreze condamnările date de Tribunalul Bihor, aplicând un articol de lege care permite reducerea la jumătate a limitelor pedepselor pentru cei care „denunță și facilitează identificarea și tragerea la răspundere penală a altor persoane”. În schimb, instanța de apel a menținut decizia ca soții Aziz și Alexandra Ioana Tamedaht să își execute condamnările în penitenciar.
Astfel, bărbatul, care este cetățean marocan rezident în România, va petrece în spatele gratiilor 3 ani și 4 luni, pentru constituirea unui grup infracțional și trafic de migranți, față de 4 ani și 8 luni de închisoare – cât a decis Tribunalul. Soția sa, care a fost judecată și pentru acuzația de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, a primit o condamnare de 3 ani și 5 luni de detenție. Inițial, instanța de fond i-a aplicat o pedeapsă de 4 ani și 9 luni de închisoare.
Din aceste condamnări definitive se vor scădea cele mai bine de 13 luni pe care soții Tamedaht le-au petrecut deja în arest.
„Clienți” racolați dintre conaționali ai marocanului
Conform hotărârii primei instanțe, consultată de Jurnal bihorean și Bihon, ancheta DIICOT Oradea a arătat că soții Tamedaht au constituit în februarie 2023 gruparea infracțională în care aveau rolul de lideri. Cei doi racolau doar marocani care aveau permis de ședere în România, arătau anchetatorii care l-au surprins pe Aziz Tamedaht întâlnindu-se cu potențiali „clienți” în zona unor spații de cazare frecventate de persoane de origine nord-africană.
Cei care voiau să ajungă ilegal în Italia erau preluați de grupare și adăpostiți în diferite locuri. Ei ar fi plătit prin intermediul serviciilor de transfer sumele cerute
de traficanți și ridicate apoi de Alexandra Tamedaht. Investigațiile au arătat că aceasta și soțul ei ar fi organizat transportul marocanilor peste graniță cu ajutorul unor șoferi racolați din Oradea, uneori chiar prin intermediul rețelelor sociale.
Aceștia îi preluau pe migranți din locurile indicate de Alexandra Tamedaht și i-ar fi dus cu mașini închiriate „până la aproximativ un kilometru de punctele de trecere a frontierei, după care le indică acestora traseul de urmat pe zona verde, iar apoi aceștia sunt preluați de către membrii grupării, în Ungaria. Ulterior, sunt transportați până în Italia, în zona localităților Monfalcone și Trieste”, au detaliat procurorii DIICOT.
Șoferii foloseau doar autoturisme în care duceau cel mult 4 pasageri, ca să nu bată la ochi, iar pentru fiecare migrant ar fi primit câte 1.000 de euro. Anchetatorii au interceptat convorbiri între membrii grupării și au aflat cum încerca un șofer să scape de controalele autorităților maghiare: „Le dă migranților suma de 100 de euro pentru a rămâne amprentele acestora pe ei și are întotdeauna în autoturism o pancartă cu «Italia», pentru a putea motiva în cazul unui control al poliției din Ungaria că a luat persoanele din autoturism la «stop» și că pentru transportul acestora a încasat suma de 100 de euro de la fiecare.”
Procurorii DIICOT și polițiștii BCCO Oradea au dovedit efectuarea a 6 transporturi de migranți între martie și august 2023.
Tribunalul – cu executare, Curtea – cu suspendare
Liderii grupului și alți trei membri au fost arestați în urma a nouă percheziții făcute în Oradea, în septembrie 2023.
În același dosar, doi șoferi au fost condamnați în apel la câte 2 ani și 4 luni de închisoare, cu suspendare, în timp ce un alt inculpat, acuzat că a racolat mai mulți conducători auto pentru rețea, i-a fost suspendată executarea unei pedepsei de 2 ani și 10 luni. Asta după ce instanța de fond a decis ca pedepsele să fie executate în penitenciar.
În același dosar a fost condamnat la 4 ani de închisoare, cu executare, un bărbat, Dorin Crișan, acuzat că a vândut CMC și canabis în perioada august- septembrie 2023. Inițial, Tribunalul Bihor l-a condamnat la 7 ani de detenție, dar Curtea de Apel Oradea a ținut cont de faptul că inculpatul a contribuit la prinderea altor persoane ce au comis infracțiuni legate de droguri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!