Este vorba despre Camelia Maria Erdei, polițista care a fost inculpată pentru că ar fi interogat bazele de date pentru a afla informații despre o cunoștință a omului de afaceri Victor Micula, dar și despre o cântăreața de muzică populară, familia acesteia ori chiar despre o persoană de la care voia să cumpere lemne.
Prin hotărârea de joi dată în actualul dosar, Curtea a respins ca nefondat apelul procurorilor și a menținut în totalitate sentința din septembrie 2024 a Tribunalului Bihor. Atunci, instanța de fond a stabilit că faptele de acces ilegal la un sistem informatic, pentru care Erdei a fost trimisă în judecată, nu sunt prevăzute de legea penală.
Agenta a fost achitată definitiv și pentru acuzațiile de divulgare de informații nepublice sau secrete de serviciu.
Care au fost acuzațiile aduse polițistei
În rechizitoriul din octombrie 2021 prin care a fost trimisă în judecată Camelia Erdei, procurorii descriau 11 fapte de care a fost acuzată aceasta, în calitatea sa de agent şef adjunct în cadrul Poliției Municipiului Oradea – Biroul Ordine Publică. Era vorba de verificări ale bazelor de date referitoare la evidența persoanelor, a permiselor auto și pașapoartelor ce ar fi fost făcute în interes personal în perioada august 2017 – noiembrie 2018, indicau anchetatorii.
Conform actului de acuzare, polițista ar fi căutat informații despre o cunoștință a lui Micula jr. și despre familia acesteia, dar și despre cântăreața de muzică populară Vlăduța Lupău, de care ar fi fost interesat același om de afaceri bihorean, și despre familia artistei căsătorită cu fiul fostului șef al BCCO Cluj, chestorul în rezervă Toma Rus.
În cadrul investigațiilor, în 2018 au fost interceptate apelurile Cameliei Erdei, ocazie cu care, se arăta în rechizitoriu, procurorii au aflat că „inculpata a efectuat în mod repetat accesări în bazele de date la fie la solicitarea concubinului său, fie la solicitarea unei cunoştinţe, fie din proprie iniţiativă, în timp ce purta convorbirile telefonice interceptate”.
Anchetatorii mai precizau că agenta ar fi interogat bazele Ministerului de Interne pentru a afla informații despre o femeie care figura pe Facebook ca „prietenă” cu concubinul său, dar și despre o persoană de la care intenționa să cumpere lemne. Alte date care ar fi fost procurate „cu depăşirea limitelor autorizării” ar fi ajuns la cunoștințe ale Cameliei Erdei, acuzau procurorii.
Instanța a invocat un caz similar din SUA
În cazul acuzațiilor de acces ilegal la un sistem informatic, Tribunalul Bihor a dispus achitarea pentru toate cele 11 fapte, pe motiv că acestea nu sunt prevăzute de legea penală. „Nu este incidentă o depășire sau eludare a măsurilor de securitate, deoarece procesul de autentificare s-a consumat anterior interogării bazelor de date. De altfel, autentificarea la bazele de date nu s-a realizat fără drept, deoarece inculpata a folosit propriul cont de utilizator și chiar a efectuat interogări ale bazelor de date ce nu au făcut obiectul acuzației în materie penală”, se arată în hotărârea instanței, publicată pe portalul Rejust și consultată de Bihon.
Judecătorii bihoreni au invocat cazul din 2023 al unui polițist american, condamnat în prima fază la 18 luni de închisoare pentru că a accesat, de la computerul din mașina de patrulare, baza de date a Poliției pentru a verifica un vehicul și a transmis ulterior informațiile aflate unei persoane, fără să știe că acesta este colaborator al FBI. Ulterior, Curtea Supremă a SUA a arătat că, în calitatea sa de polițist, acuzatul a accesat legal sistemul informatic al Poliției, „chiar dacă scopul prelucrării datelor (…) a fost unul necorespunzător (în afara atribuțiilor de serviciu ale acestuia)”.
Cât privește acuzațiile de divulgare a informațiilor, instanța a observat că datele care ar fi fost dezvăluite de agentă nu sunt secrete de serviciu, dar intră în categoria informaţiilor cu caracter personal. Totuși, a fost dispusă achitarea pe motiv că faptele ori nu sunt prevăzute de legea penală, ori deja s-au prescris. Dacă acest dosar a fost soluționat definitiv, la Tribunalul Bihor continuă un alt proces în care Camelia Erdei este inculpată alături de alți doi foști polițiști și de Victor Micula.
Trimite articolul
XJudecătorii au ajuns să fie complicii unor infractori. Auzi la ei trăznaie, că legea penală nu interzice unui polițist folosirea unui sistem aflat sub protecția datelor personale, în interes personal. Păi, este faptă penală până și transmiterea către cineva din afara sistemului, a CNP-ului cuiva. România este țara în care tâlharii ne învață ce înseamnă cinstea.
Multumim Judecatorilor!
Pe cine mai condamna acestia ?Pe diversi gainari , conducatori auto fara permis,scandalagiisi hoti de bauturi din ABC-uri!