Solicitarea a venit în urma Adunării Generale convocată, miercuri, de către Consiliul Superior al Magistraturii. „În forma vehiculată în spațiul public, (proiectul – n.n.) are ca unic scop eliminarea intempestivă a pensiei de serviciu a magistraților cu încălcarea gravă a principiului previzibilității și stabilității statutului, dar și a independenței judecătorilor, de natură a destabiliza grav sistemul judiciar și de a afecta actul de justiție în substanța sa”, au transmis magistrații orădeni.
[eadvert]
Potrivit judecătorilor Curții de Apel Oradea, demersul legislativ care vizează pensiile speciale ale magistraților nu a fost discutat cu aceștia.
În plus, judecătorii orădeni au anunțat acțiunile pe care grefierii și personalul conex din justiție le vor organiza pentru renunțarea la propunerea de majorare a vârstei de pensionare de la 60 de ani la 65 de ani.
„O asemenea vârstă de pensionare, în contextul realităților din sistemul judiciar, ar fi de natură să le afecteze însăși substanța dreptului”, susțin magistrații Curții.
Risc de depopulare și blocaj în Justiție
Judecătorii orădeni au atras atenția că pensia de serviciu și limita actuală a vârstei de pensionare reprezintă garanții de independență a judecătorilor, iar eliminarea ori modificarea acestora ar putea duce la ”depopularea iremediabilă” și blocarea sistemului judiciar. În acest fel, va fi afectat dreptul cetățenilor la un act de justiție eficient, iar România va risca sancțiuni pe plan internațional, conform jurisprudenței CEDO, susțin magistrații Curții de Apel.
„S-a mai decis să se solicite celorlalte puteri ale statului să-și respecte propria strategie de dezvoltare a sistemului judiciar pe anii 2022-2025, (…), prin care au stabilit (…) obligația de a adopta o legislație care să consolideze independența justiției și calitatea actului de justiție, asigurând stabilitate și previzibilitate, să aloce fondurile necesare pentru ca sistemul judiciar să dispună efectiv de resurse umane și materiale adecvate”, se arată într-un comunicat al Curții de Apel Oradea.
Hotărârea Adunării Generală a judecătorilor Curții de Apel Oradea a fost transmisă atât CSM, cât și Înaltei Curți de Casație și Justiție și președinților Senatului și Camerei Deputaților.
Citiți principiile noastre de moderare aici!