Curtea de Apel Oradea a avut de soluţionat, în anul 2009, 1.524 de dosare rămase în stoc la 1 ianuarie 2009 plus 5.135 de dosare noi. „Comparativ cu anul 2008, în care au fost pe rol un număr de 6.208 cauze, volumul de activitate a cunoscut o creştere de 7,3%. Începând din 2006, numărul cauzelor a crescut an de an, implicând un efort mărit din partea judecătorilor Curţii”, a declarat, vineri, judecătoarea Dana Cigan, vicepreşedinte al Curţii de Apel Oradea.
Indicele general de operativitate al instanţei a cunoscut în 2009 o relativă scădere, de 1,3%, faţă de anul 2008, în condiţiile înmulţirii dosarelor. „Astfel, dacă în anul 2008 s-au soluţionat 4.684 de cauze, anul trecut s-au soluţionat 4.943, dar indicele de operativitate a scăzut la 74,2%. Aceasta şi datorită protestului din luna septembrie cât şi din cauza legislaţiei incoerente”, a motivat Dana Cigan.
De pildă, Legea 10/2001, privind retrocedarea imobilelor naţionalizate, a fost modificată anul trecut de două ori.
„Ultima modificare a Legii 10/2001 a fost că, în cazul clădirilor revendicate şi care adăpostesc diferite firme sau companii de stat, la proces în locul Ministerului Finanţelor Publice va veni Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. Evident, AVAS a amânat la prima şedinţă toate dosarele, iar apoi şi-a declinat competenţa”, a arătat judecătoarea Cigan.
Alt exemplu de incoerenţă legislativă a fost Legea 277/2009, care prevede înfiinţarea unei secţii de insolvenţă în circumscripţia fiecărei Curţi de Apel, în cadrul Tribunalului cu sediul în acelaşi oraş cu Curtea.
„Au trecut şase luni fără să se aloce fonduri, fără să se specifice modul de organizare şi organigrama. Abia în ianuarie a venit o ordonanţă care a prelungit cu un an termenul de înfiinţare a secţiilor.”, a dezvăluit vicepreşedintele CAO.
Cât priveşte noile coduri de procedură civilă respectiv penală, Dana Cigan a arătat că, logic, evaluările lor nu pot fi făcute până nu vor fi adoptate, întrucât „instanţa se poate organiza doar după ce ştie ce judecă”.
Lipsa de viziune a Ministerului faţă de politicile publice, în opinia conducerii CAO, se reflectă în faptul că se judecă recursuri, nu doar apeluri, la Curţile de Apel. „Ar trebui îmbunătăţite căile de atac, dar nu există o viziune clară iar această realitate îşi pune amprenta asupra activităţii instanţelor”, a conchis Cigan.
Anul trecut, indicele de casare, în materie civilă la nivelul CAO a fost de 8,25%, în secţia penală a fost de 7,08% iar la secţia comercială şi contencios administrativ de doar 2,23%.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!