Deși Tribunalul Bihor a hotărât, în primă instanță, să-i trimită după gratii pe Mihai L., de 24 de ani, și pe sora lui, Nicoleta L, de 23 de ani, un complet al Curții de Apel Oradea a decis, recent, reducerea pedepselor aplicate inculpaților și suspendarea sub supraveghere a executării acestora. Instanța de apel a ținut cont de atitudinea sinceră a celor doi frați, care și-au recunoscut imediat faptele, dar și de condițiile grele în care au crescut.
182 de plicuri cu 3-CMC, într-un ghiozdan
Mihai și Nicoleta L. au fost arestați pe 11 iulie 2023, într-o anchetă începută câteva zile mai devreme, de la un denunț. Datele strânse în urma cercetărilor au arătat că Mihai L. deținea droguri „cristal” într-o casă din Nojorid, în vederea vânzării. La scurt timp după primirea denunțului, anchetatorii au percheziționat imobilul și au găsit un ghiozdan în care se aflau 182 de plicuri cu 3-CMC (clofedronă).
Anterior, Nicoleta L. își sunase fratele și l-a anunțat că polițiștii le vor controla casa. În acel moment, bărbatul i-a cerut să meargă în locuință și să ardă ghiozdanul ori să-l arunce peste gard, la vecini. Tânăra nu a apucat să facă acest lucru, iar în poșeta sa polițiștii au găsit și un plic cu 3-CMC, despre care femeia a susținut că nu dorea nici să-l consume, nici să-l vândă.
În timpul anchetei, Mihai L. a recunoscut că în urmă cu câteva luni cumpărase aproximativ 200 de pliculețe cu 3-CMC, cu 50 lei/gram. El muncea în străinătate, iar când revenea în țară folosea încăperea din casa din Nojorid unde au fost găsite drogurile.
Pedepse cu executare în primă instanță
Deși cei doi frați nu aveau antecedente și au recunoscut acuzațiile, Tribunalul Bihor le-a aplicat pedepse cu executare: 3 ani și 8 luni de închisoare, în cazul tânărului, și 3 ani și 4 luni de detenție surorii sale. Instanța de fond justifica decizia prin numărul în creștere al consumatorilor de droguri ”şi, ca o consecinţă a acestui flagel, s-a ajuns la producerea unor urmări mult mai grave (….), respectiv la infracțiuni contra integrității corporale sau sănătății și chiar infracțiuni contra vieții”.
Sentința primei instanțe a fost atacată la Curtea de Apel Oradea, căreia frații i-au cerut să țină cont de situația lor personală și de atitudinea de recunoaștere și de regret manifestată pe tot parcursul anchetei și procesului. Iar după ce a analizat declarațiile și probele din dosar, instanța de apel le-a dat dreptate.
„Se va avea în vedere împrejurarea că tatăl inculpaţilor este paralizat, fiind la pat încă de când aceştia erau copii; mama acestora prezintă afecţiuni psihice, inculpaţii aflându-se în plasament de la vârsta de 13 ani, împrejurări apte să favorizeze, pe fondul carenţelor de sprijin financiar şi moral, comiterea de fapte ilicite”, se arată în hotărârea Curții de Apel Oradea, consultată de Jurnal bihorean și Bihon.
În plus, Curtea a observat că, după pronunțarea sentinței Tribunalului, frații au depus denunțuri împotriva unor persoane ce aveau legătură cu traficul de droguri. Au beneficiat astfel de circumstanţe atenuante, care au dus la reducerea limitelor de pedeapsă cu o treime.
Ca urmare, Mihai L. a primit o condamnare de 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. În cazul surorii sale, pedeapsa a fost redusă la 2 ani şi 6 luni închisoare, tot cu suspendare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!