„Admite cererea inculpaților apelanți Micula Victor şi Manea Iulian de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 156 alin. (1) Cod penal, dispoziţii care ar contraveni celor ale art. 1 alin. (5), art. 11 alin. (1), art. 20 alin. (1), art. 21 alin. (3) din Constituția României şi ale art. 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale”, se arată în minuta încheierii instanței orădene.
[eadvert]
Concret, CCR va trebui să se pronunțe asupra unei excepții de neconstituționalitate referitoare la o normă din Codul penal care reglementează suspendarea cursului prescripţiei răspunderii penale. „Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale este suspendat pe timpul cât o dispoziţie legală sau o împrejurare de neprevăzut ori de neînlăturat împiedică punerea în mişcare a acţiunii penale sau continuarea procesului penal”, arată articolul 156 alin. (1), cel vizat de excepția ridicată de Micula jr. și de Iulian Manea.
Potrivit avocaților celor doi, acest articol contravine dispozițiilor din Constituția României referitoare la respectarea legilor, a tratatelor internaționale la care țara noastră e parte și a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, dar și a dreptului la un proces echitabil și la soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil.
Prima excepție, trimisă la CCR în februarie 2024
Este cea de-a doua cerere de sesizare a Curții Constituționale formulată de către Victor Micula în cursul judecății acestui dosar. Prima a fost admisă de Judecătoria Oradea chiar în ziua în care a fost pronunțată sentința pe fond de condamnare a tânărului om de afaceri la închisoare cu executare.
Atunci, excepția de neconstituționalitate viza articolul 342 alin. (1) din Codul penal, referitor la nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor: „Deţinerea, portul, confecţionarea, precum şi orice operaţiune privind circulaţia armelor letale, a muniţiilor, mecanismelor sau dispozitivelor acestora sau funcţionarea atelierelor de reparare a armelor letale, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani.”
Avocatul lui Micula jr. arăta că aceste prevederi sunt lipsite de accesibilitate, previzibilitate si claritate: „Modalitățile normative enumerate alternativ ca fiind
activităţi ce pot constitui acte materiale ale infracțiunii de nerespectare a regimului armelor si munițiilor pot fi interpretate în moduri foarte diferite, situație ce lasă loc arbitrariului. Noțiunile de «deținerea», «portul» și «orice operațiune privind circulația armelor letale» nu au o reglementare clară în legislația internă (…) ce vizează regimul armelor și munițiilor.”
Dosarul acestei excepții se află la CCR, în faza de raport.
Condamnat în primă instanță, dar scăpat de pedeapsă în alt proces
Așa cum Jurnal bihorean și Bihon au relatat, Victor Micula a fost condamnat, în luna februarie a acestui an, la 2 ani de închisoare cu executare pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Judecătoria Oradea i-a aplicat pedeapsa pentru un incident din 3 martie 2019, când Micula jr. a fost acuzat că a tras cu o armă pe centura Oradei , dar și pentru achiziționarea fără drept a mai multor arme.
În același dosar au mai fost condamnați Sergiu Gabriel Hava – un an și 3 luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la nerespectarea regimului armelor, Bogdan Cristian Matei – un an de închisoare, tot cu suspendare, tot pentru complicitate la aceeași infracțiune, și Vasile Manea Iulian, care a fost acuzat de mărturie mincinoasă și a primit o condamnare de 10 luni de închisoare cu suspendare.
Sentința instanței de fond a fost atacată la scurt timp, astfel că procesul s-a mutat la Curtea de Apel Oradea, care va da sentința definitivă în acest caz.
Între timp, la începutul lunii martie, Victor Micula a scăpat, cu ajutorul prescripției, de acuzația de instigare la fals în declarații, într-un alt dosar în care a fost suspectat că ar fi pus un prieten să mintă la Poliție și să susțină că a avut un accident. Asta deși, susțin procurorii, tânărul om de afaceri l-ar fi instigat pe apropiatul său să îi împingă autoturismul Mercedes G 500 într-o prăpastie, lângă Stâna de Vale, ca să poată încasa o asigurare de 275.000 de euro.
Trimite articolul
XSa veseti ca cei de la ccr cu cate 3-4 pensii fabuloase luate pe degeaba, o sa-i dea dreptate lui victoras.
om de afaceri? de când? bună gluma.
-
Pierzi,castigi,tot afaceri se numesc !
-
Parazitul asta nici nu pierde nici nu castiga. Doar cheltuie banii lu tacsu.
-
Nu cred ca merita dezbatut subiectul “afaceristului” Victoras. Un nimic care n-a facut nimic bun pana acum, numai “deranj”.
Nu cumva PNL-ul de Bihor are legătură cu statul paralel de nu se mai rezolva nimic în județ fara sa fii in PNL?
Legile sunt încălcate,HCL-urile sunt abuzive și în trend comunist,instanțele dau doar sentințe așa cum li se ordonă ? Voi mai votați PNL și vă mirați? Oamenii nu sunt întrebați ,referendum nu se face pentru nici o investiție.Abuzuri ,criminalitate economică este în orașul nostru ,in judetul nostru .Când oameni de nimic se ridică sus nelegiuiții mișună pretutindenea.
Sa nu uitați orădeni că cei votați de voi in 2019,in anul 2020 au interzis să intrați în primărie dacă nu sunteți vaccinați .Va dați voi seama cu cine aveți de a face? Celor de mai susguvernul PNL le-a virat un miliard de euro în pandemie.
asta zici ca e kim jong un. un ra7atel fabricat de tac su. o pieleapw…