Curtea Constituțională a decis joi că Ordonanța de Urgență a Cabinetului Cioloș care permitea organizarea de referendumuri locale simultan cu alegerile locale este neconstituțională.
Potrivit Agerpres, CCR a discutat joi excepția de neconstituționalitate ridicată de Avocatul Poporului la dispozițiile OUG 15/2016 pentru modificarea Legii 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului. Potrivit unor surse, neconstituționalitatea actului normativ a vizat lipsa urgenței și a cazului extraordinar în adoptarea lui”.
„În fapt, Avocatul Poporului a apreciat că justificarea adoptării Ordonanței de Urgență a Guvernului 15/2016 ține de oportunitate, or oportunitatea nu satisface exigențele art. 115 alin. (4) din Constituție, întrucât aceasta este prin definiție de natură subiectivă și nu are, în mod necesar și univoc, caracter obiectiv, ci poate da expresie și unor factori subiectivi”, a invocat Avocatul Poporului.
Autorul sesizării a menționat că OUG încalcă prevederile articolului 147, alineatul 4 din Constituție.
„Prin decizia menționată, instanța de contencios constituțional a constatat că dispozițiile Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului sunt constituționale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii. Or, în situația de față, Guvernul a adoptat un act normativ în materie referendară fără a ține cont de cele statuate de instanța de contencios constituțional în considerentele Deciziei nr. 334/2013, Ordonanța de urgență nr. 15/2016 fiind adoptată chiar în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale”, a mai arătat Avocatul Poporului.
Nici Sînmartinul nu mai vrea
Aleşii locali din Sînmartin, în frunte cu primarul Lucian Popuş nu mai sunt unionişti cu Oradea. La iniţiativa grupului consilierilor locali PNL, Consiliul Local Sînmartin a hotărât că referendumul de anul trecut, de unire a Sînmartinului cu Oradea, nu mai e valabil. Adică e expirat! Atunci, pe 10 mai 2015, 54,5% dintre cei 48% din locuitorii comunei Sînmartin prezenţi la vot votau pentru alipirea comunei la Oradea, la iniţiativa comună a primarilor Bolojan şi Popuş.
Bolojan: Oradea are de pierdut
„Cu toate că clarificările aduse prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului la legea referendumului nu modifică nicio prevedere a legii, ci doar lămuresc un articol interpretabil, Curtea a decis să nu permită acum organizarea referendumului local în Oradea.
Vom respecta această decizie.
Cu toate că Curtea Constituţională a apreciat că nu există o urgenţă cu privire la organizarea acestei consultări, noi apreciem, dimpotrivă, că există o urgenţă în dezvoltarea oraşului. De aceea am propus organizarea simultană a referendumului cu alegerile locale, având în vedere că la aceste alegeri participă de regulă jumătate din cetăţenii cu drept de vot şi s-ar fi creat astfel posibilitatea ca orădenii să se pronunţe, în forma în care o doresc, cu privire la acest important proiect de dezvoltare, iar referendumul să poată fi valid.
În această situaţie, nu primarul oraşului Oradea este cel care pierde, ci oraşul însuşi.
Practic, prin decizia Curţii Constituţionale, a fost amânat dreptul orădenilor de a se pronunţa într-o problemă importantă pentru comunitate”, a transmis Ilie Bolojan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!