Pasztor Sandor e legat sentimental de proiectul de reconstrucție a Conacului Komáromi de la Otomani, care a început în anul 2012, în urma colaborării dintre comuna Sălacea și Administrația Bazinală din Gyula (Ungaria), actualul șef al Județului fiind atunci director la ABA Crișuri. Comuna Sălacea a accesat atunci fonduri prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, liderul de proiect fiind Direcţia Apelor şi de Protecţia Mediului din Regiunea Crişurilor din Gyula, în valoare de 816.203,70 de euro.
Specii rare
Acum, cu 500.000 de euro, bani europeni, a fost renovată curtea boierească cu pavaje de marmură, refăcute grajdul cailor, cazemata, sălile de expoziții, s-au achiziționat echipamente ce vor face mult mai atractive sălile de expoziții și, nu în ultimul rând, s-au amenajat tunelul lung de peste 133 metri și cele 5 hectare de parc dendrologic. Un parc care conține specii rare, precum un platan de 300 de ani și un ienupăr virginian, despre care se spune că a fost adus cu vaporul din America în perioada 1850.
Tunelul de 133 m a fost dotat cu echipament de iluminat, astfel încât să asigure o primire prietenoasă vizitatorilor. Tot în acest proiect intră şi restaurarea picturilor din secolul al XVII-lea.
„Obiectivul general este ca «Satul cu 1.000 de pivniţe» să fie o adevărată atracţie turistică a Bihorului”, spune primarul Horvath Bela, care nu a renovat doar o clădire, ci dorește să dezvolte un întreg concept turistic astfel încât castelul să fie pus în valoare. Echipa de pompieri-voluntari a comunei Sălacea e una cu o identitate aparte, ce continuă să își desfășoare acțiunile, fără vreo întrerupere, de 144 ani! În amintirea și în cinstea pompierilor-voluntari, una din sălile de expoziție ce tocmai a fost renovată este dedicată acestei tematici.
Un parc de aventură construit printr-un proiect de 1 milion de euro, proiect câștigat cu localitatea Hortobágy, va prinde contur lângă conac. Restaurarea „Podului cu patru găuri” din satul Sălacea şi refacerea măcar în parte a mlaștinii, cu tot habitatul, întregește ideea că Sălacea poate fi un obiectiv turistic important.
Administrația conacului vrea să depună proiecte pe programul LEADER, obiectivul fiind, de această dată, promovarea viticulturii, domeniu cu o specificitate aparte în satele comunei Sălacea. Conacul Komáromi din satul Otomani, comuna Sălacea, a fost construit în secolul al XVII-lea de fiul celui mai bogat om din Debreţin, Komáromi Gyorgy al II-lea, fiul preotului protestant cunoscut și ca traducător al Bibliei, Komáromi Gyorgy, care achiziționează proprietatea Ottomány de la familia Bernáth. Clădirea și terenurile aferente au intrat în posesia familiei Jasztrabszky, mai apoi au aparținut familiei Lovass, dar după Dictatul de la Viena, familia Lovass a vândut proprietatea statului român.
În timpul comunismului, clădirea a fost folosită ca și cooperativă agricolă de producție, iar mai apoi a funcționat ca grădiniță până în anul 1990, când clădirea a fost locuită de chiriași și lăsată să devină o ruină.
Din anul 2010, Primăria comunei Sălacea a inițiat un proiect de renovare.
În Conacul Komáromi funcţionează Centrul de informaţii, educaţie şi prezentare de istorie naturală şi peisagistică în văile Crişului, Barcăului şi Ierului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!