Arhitectul Ernest Pafka a prezentat marţi planurile primarului Ilie Bolojan privind transformărilemajore pe care le va suferi clădirea Primăriei anul viitor. E vorba despre amenajarea unui spaţiu în curtea interioară a Primăriei, pentru relaţiile cu publicul, precum şi reabilitarea turnului Primăriei, în vederea integrării sale într-un circuit turistic.
Bolojan a avansat pentru prima dată ideea transformării curţii interioare încă de anul trecut. Însă, din cauza unor probleme privind obţinerea avizului de la Comisia Naţionale pentru Monumente, primarul a fost nevoit să ţină la păstrare proiectul. Bolojan l-a acuzat pe Mircea Bradu (PDL), director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, că l-ar fi obstrucţionat în obţinerea avizelor necesare. Iată însă că în cele din urmă a sosit avizul favorabil de la Bucureşti, astfel că edilii se pot pune pe treabă.
Ce doreşte primarul? O sală unică pentru relaţii cu publicul, modernă şi aerisită, care să aibă acoperişul vitrat, în formă de piramidă. Sala ar urma amenajată la parter, iar la demisol va fi aranjat un bufet pentru orădenii cu treburi la Primărie, precum şi WC-uri. Proiectul a fost realizat de către arhitectul Ernest Pafka, cel care a şi prezentat ieri datele tehnice ale investiţiei ce se va ridica la circa 400.000 euro, conform estimărilor arhitectului.
„Se câştigă astfel 1.000 de metri pătraţi de spaţiu util printr-o intervenţie minimală”, a spus arhitectul, arătând că se va sparge doar atât cât să se facă loc pentru trei uşi destinate accesului publicului şi două destinate funcţionarilor publici.
Un turn deschis
În ceea ce priveşte reabilitarea şi deschiderea turnului Primăriei pentru vizitare, se doreşte ca accesul turiştilor în vârf să fie mult facilitat, fără ca aceştia să intre în Primărie şi să-i deranjeze pe angajaţi. Astfel, la intrarea dinspre strada Tudor Vladimirescu, prima cameră pe stânga, folosită azi de Poliţia Comunitară, va fi folosită pentru accesul în vârf. Se va demola planşeul atât la această cameră cât şi la una de la etaj, astfel încât să poată fi montată o scară metalică fortificată, care să facă legătura cu scările de beton din turn, aflate într-o stare bună. Aceste scări duc până la înălţimea de 24,5 metri, care oferă o privelişte spre Criş, de la un balcon. De acolo, cei ce doresc să-şi continue ascensiunea o pot face azi pe nişte scări metalice care nu inspiră siguranţă. Acestea se opresc la 44 de metri, unde de la un balcon perimetral se dezvăluie toată panorama Oradiei. Ultimul punct de observaţie e situat la 46 de metri, însă acolo se ajunge azi doar pe scări din lemn, destul de şubrede. În vârf e construit un buncăr, astfel încât cu greu au loc două persoane.
Planul de reabilitare a turnului prevede înlocuirea tuturor scărilor, cu excepţia celor de beton, precum şi dezafectarea pereţilor buncărului de sus. Potrivit arhitectului Pafka, există ipoteza conform căreia buncărul să fi fost construit în al doilea război mondial, pentru a servi antiaeriana. Pentru planurile de reabilitare a turnului există deja acordul Direcţiei pentru Cultură şi Monumente Istorice, au anunţat edilii.
Circuit turistic
Primarul Bolojan doreşte să integreze turnul într-un circuit turistic al centrului oraşului. În acest sens, Primăria va amenaja lângă Teatru un centru de informare turistică. Mai mult, vor fi împărţite şi pliante informative, în limbi de circulaţie internaţională şi limbile ţărilor din care provin de obicei turiştii, precum Ungaria. „Am discutat şi cu comercianţii de sub Pasaj pentru promovarea acestui circuit turistic, care ar cuprinde Biserica Sf. Ladislau (romano-catolică – n.r.), Biserica cu Lună (ortodoxă – n.r.), Biserica Sf. Nicolae (greco-catolică – n.r.), Pasajul Vulturul Negru, turnul Primăriei şi, după ce va fi reabilitat, Teatrul de Stat”, a declarat primul edil al urbei.
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!