Tevatura a început imediat după tragedia de la Colectiv, când s-a discutat intens despre necesitatea ca românii să fie învăţaţi să acorde primul ajutor. Dacă în ţările civilizate, orice copil de grădiniţă ştie ce să facă în situaţii de urgenţă, România e pe ultimul loc când vine vorba de câţi oameni, copii, dar şi adulţi ştiu să acorde primul ajutor sau să se descurce într-o situaţie specială.
Ministrul Sănătăţii, dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat vineri, 1 aprilie, la Oradea, că există un proiect de introducere a unor cursuri de prim ajutor în unităţile de învăţământ, dar probabil acesta nu va fi aplicat prea curând. Şi asta pentru că decizia trebuie luată împreună cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei.
Mai degrabă, a spus ministrul, se vor introduce cursuri de prim ajutor din anul şcolar 2016/2017 prin apariţia unei noi discipline – „Educaţie pentru sănătate” – dacă cele două ministere vor reuşi să cadă de acord. În Bihor, se efectuează cursuri de prim ajutor şi la Serviciul Judeţean de Ambulanţă – gratuit, pentru populaţie, dar şi la SMURD. La cerere, patronii pot solicita şi beneficia, contra cost, de pachete de cursuri de prim ajutor pentru angajaţii lor.
La Oradea, un proiect pilot a fost aplicat în câteva şcoli de SMURD Bihor. Copiii au fost încântaţi să înveţe cum se poate resuscita un om fără semne vitale şi cum să îl salveze. Proiectul urma să se extindă, dar din pricina neînţelegerilor cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean de atunci, nu s-a mai putut aplica.
Citiți principiile noastre de moderare aici!