Centrul Cultural Ortodox „Catedrala cu Lună” din Oradea oferă, săptămânal, meditaţii gratuite copiilor dornici să înveţe sau să aprofundeze limbile moderne (engleză şi germană). Centrul mai are în pregătire o grupă pentru meditaţii la Limba şi literatura română.
Programul a fost lansat cu ajutorul unor dascăli care fac voluntariat şi care au ocazia să-şi pună în valoare darul de a preda şi de a găsi discipoli printre cei care vin la meditaţii.
„Profesoarele care pregătesc aceste grupe fac voluntariat. Centrul este deschis tuturor copiilor şi tinerilor, fără discriminări de ordin confesional sau de altă natură”, spune părintele Ioan Codorean, directorul Centrului.
Fără hotare
Cursul de engleză se desfăşoară sâmbăta dimineaţa şi este coordonat de profesoara Doina Damian, iar cel de germană se ţine vinerea după amiaza, fiind coordonat de profesoara Cecilia Cereceanu.
În această perioadă, se mai fac înscrieri pentru meditaţii gratuite la limba germană.
„Centrul a luat fiinţă în baza deciziei chiriarhale 2.183, din 1 septembrie 2009, în conformitate cu prevederile din Statutul de Organizare şi Funcţionare al Bisericii Ortodoxe Române. Centrul îşi desfăşoară activitatea pe lângă Biserica cu Lună şi are drept scop desfăşurarea de activităţi culturale şi sociale în folosul credincioşilor comunităţii. Centru este destinat în special copiilor şi tinerilor”, a spus părintele Ioan Codorean, directorul Centrului.
La cursurile de limbi moderne participă elevi din toate zonele Oradiei, care doresc să înveţe sau să perfecţioneze limbile moderne. Înainte de a începe cursul, profesorii evaluează nivelul celor înscrişi.
„În activităţile cu copii şi cu tineretul nu există un hotar al parohiei, ei vin din toate zonele Oradiei. Toţi sunt bineveniţi. Avem în plan să deschidem un cerc de pictură. Cercul va fi coordonat de meditatori voluntari. Deocamdată se fac înscrieri, iar lista este deschisă pentru toţi cei interesaţi. De asemenea, mă gândesc să deschid un curs de neogreacă. Sperăm ca acest centru să se dezvolte. Toate se vor face progresiv”, a mai declarat preotul Ioan Codorean.
Obiectivele Centrului „Catedrala cu Lună”
În cadrul Centrului, preotul a organizat, de asemenea, excursii şi pelerinaje gratuite la biserici şi mănăstiri, dar şi diferite campanii sociale.
Obiectivele Centrului sunt organizarea de activităţi culturale şi sociale: cateheză, excursii, pelerinaje, meditaţii gratuite la limbile moderne şi la alte materii de bază, organizarea de cercuri de pictură, vernisaje, organizarea de conferinţe, lansări de carte, seri duhovniceşti etc., respectiv susţinerea materială a copiilor cu probleme sociale, facilitarea accesului la educaţie a acestei categorii de copii, organizarea unor grupuri de voluntariat care să identifice familiile cu probleme sociale şi să desfăşoare activităţi de voluntariat în folosul copiilor ce provin din cadrul acestor familii, acţiuni social-culturale la casele de copii etc.
„Vrem să-i ajutăm pe copiii care vor să înveţe. Părinţii unora dintre ei s-ar putea să nu-şi permită să plătească pentru pregătire suplimentară. Pe de altă parte, poate fi şi o alternativă de petrecere a timpului liber. Ne dorim să-i apropiem pe copii de biserică, să creăm sentimentul de comunitate”, a mai mărturisit preotul.
Cei care doresc să se înscrie la cursurile organizate de Centru, dar şi cei care vor să susţină activităţile ce se desfăşoară în cadrul acestuia, pot obţine mai multe informaţii la sediul acestuia din incinta Catedralei cu Lună.
Crina Dobocan
Biserica Ortodoxă din Oradea îşi continuă tradiţia proiectelor filantropice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!