Aceasta este concepţia AJOFM Bihor când vine vorba de alegerea cursurilor de formare profesională pentru şomeri ce urmează a fi organizate în perioada următoare. „Ne-am orientat după cerinţele de pe piaţa muncii. Ţinând cont că mai sunt două luni de iarnă, am ales şi cursuri destinate turismului: bucătari, ospătari, cameriste. Dacă reuşim să le începem, o dată cu deschiderea sezonului şansele de angajare vor fi mai mari chiar din timpul cursurilor. Pentru noi este un indicator relevant, iar pentru şomeri un beneficiu”, a afirmat Teofil Popa, consilier în cadrul Biroului de Formare Profesională de la AJOFM Bihor.
Cursuri şi condiţii
Astfel, pentru prima parte a anului, AJOFM Bihor intenţionează să organizeze un curs de formare profesională pentru bucătari, 28 de locuri, durata cursului fiind de cinci luni şi unul pentru ospătari la Aleşd. Alt curs în domeniul turismului este cel pentru cameriste de hotel (28 de locuri) – trei luni, dar şi cel pentru patiser (25 de locuri) – tot trei luni.
De asemenea, se încearcă organizarea unui curs de mecanic auto (20 de locuri), cinci luni, dar şi un curs de instalator instalaţii tehnico sanitare şi de gaz, tot de cinci luni, unde se pot înscrie 25 de şomeri. Agenţia mai are în plan organizarea a două cursuri de lucrător în comerţ, unul la Oradea şi unul la Beiuş, fiecare durând trei luni şi putând participa la el câte 25 de persoane.
Un curs solicitat tot mai mult în ultima vreme este cel pentru operatori maşini cu comandă numerică. „La precedentul curs de acest fel, din cei 16 cursanţi şase au fost angajaţi încă din timpul practicii la Comau”, ne-a informat Teofil Popa.
Acesta a adăugat că ideea este ca toată practica să se desfăşoare în unităţi productive, pentru ca practicanţii să vadă la faţa locului unde şi-ar putea desfăşura activitatea.
Cei care doresc să participe la cursurile organizate de AJOFM Bihor trebuie să fie în baza de date a agenţiei, în căutarea unui loc de muncă. Cursurile sunt gratuite, iar analizele medicale şi transportul sunt decontate de AJOFM Bihor. „Nu este lipsit de importanţă faptul că diploma este recunoscută pe întreg teritoriul Uniunii Europene”, a subliniat consilierul AJOFM Bihor. Acesta a ţinut să precizeze faptul că „avem în vedere ceea ce vor şomerii la alegerea cursurilor, dar avem în vedere oportunităţile pieţei muncii”.
Ca o concluzie relevantă este angajarea a 60 – 70% din cei care au participat la cursurile de formare profesională organizate în ultima vreme.
Citiți principiile noastre de moderare aici!