„Nu vreau să trăiesc doar ca să trăiesc, vreau să ofer, să fiu util”, spune profesorul univ. dr. Paul Magheru care mai bine de 55 de ani și-a tratat elevii, studenții, masteranzii, doctoranzii ca pe propriii copii. A muncit mai bine de 55 de ani la Universitatea Oradea, din ziua când a fost repartizat aici ca șef de promoție și o face și azi pro bono, fiind unul dintre cei mai longevivi reprezentanți ai corpului academic din România.
[eadvert]
În fiecare vineri, zeci de copii, îl așteaptă în Curtea Universității Oradea pe neobositul profesor Paul Magheru pentru a intra la cursurile de limba română. Reputatul profesor e foarte fericit când îi vede. “Câți sunteți azi? Și săptămâna trecută ați fost peste 30!”, l-i se adresează profesorul care de câțiva ani, într-un cadru organizat, în cadrul Facultății de Litere, și-a făcut un obicei din a oferi gratuit consultații de literatură română pentru bacalaureat și cursuri de limba rusă începători și avansați.
„Am ales să ofer în acest an cursuri gratuite pentru cei care vor susține Evaluarea Națională. Îmi doresc să am același succes ca și cu elevii pe care i-am pregătit pentru Bacalaureat. Le-am spus celor de clasa a XII-a care veneau la cursuri că dacă citesc materialele pe care le trimit și vin și la ore garantez că i-au peste 9,50. Sunt fericit că cei care au urmat planul de lucru au reușit ce și-au propus. Am primit mesage de mulțumire că și-au atins obiectivele. Cursurile susținute pentru examenul de Bacalaureat s-au concretizat într-o carte: Copiii au acest support de curs acum dacă doresc să citească, așa că acum am ales să mă dedic copiilor care sunt în clasa a VII-a, a VIII-a”, explică profesorul universitar doctor Paul Magheru.
Editia a treia, revizuită și definitivată a cărții semnată Paul Magheru a aparut la Editura Universitaria.
„Bacalaureatul, departe de a fi un scop în sine, intervine într-un moment important din viața unui tânar, aflat între adolescență și maturitate, hotărâtor pentru orientarea profesională și evoluția sa ulterioară…Pentru a veni în sprijinul candidaților la acest examen, pentru a economisi timp, materiale și efort, îndreptarul nostru didactic sintetizează în 12 capitole, detaliate în cuprins, întreaga materie de limba și literatura română, regăsită în subiectele propuse, însușita în învățământul gimnazial și liceal, după caz, pe filiere și profiluri, real și umanist, tehnologic, vocațional. Am dorit, printr-o singura carte accesibilă tuturor, să demonstrăm că bacalaureatul nu este chiar atât de dificil pe cât se pare. Acest examen nu trebuie privit ca o sperietoare, nici măcar ca un rău necesar. Tratat cu conștiinciozitate și perseverență el poate deveni nu numai foarte accesibil, dar și un prilej de afirmare a capacităților intelectuale și spirituale ale unui tânăr în prag de maturitate”, mai povestește Prof. Univ. Dr. Paul Magheru.
Copiii care vin la cursurile profesorilor nu scriu, doar îl ascultă pe dascăl urmând ca cele discutate față în față să ajungă prin email la destinatari. Dascălului nu i-a fost greu să se adapteze faptului că azi copiii folosesc device-uri, deorece a continuat activitatea și după pensionare ca professor asociat în calitate de conducător de doctorat, în domeniul literaturii universale și comparate. Profesorul Paul Magheru este dublu licențiat al Universității din București, cu un doctorat în literatură universală și comparată la profesorul Ion Zamfirescu, de la aceeași Universitate din București. După o specializare în Poetică la Universitățile din Leningrad (azi Sankt Petersburg) și Moscova (1972), între 1983-1989 a funcționat ca lector de limbă, cultură și civilizație românească la Universitatea „J. A. Komensky” din Bratislava, ținândcursuri și la Universitatea din Brno și Universitatea Carolină din Praga. A fos, pe rând, șef de catedră, decan, prorector al Universității, deputat în Parlamentul României, două mandate.
Ca membru supleant al Organizației pentru Securitate și Cooperare din Europa (OSCE), Paul Magheru a participat la Alegerile generale ale președintelui Barack Obama și pentru Congresul SUA din 4 noiembrie 2008. A făcut parte din 135 comisii de doctorat și a acordat 45 titluri de doctor în filologie, fără niciun rebut științific. Aceasta într-un mediu academic în care scandalul pe tema plagiatului a devenit parte din cotidian.
Trimite articolul
XUn OM deosebit de valoros! Să-i dea Dumnezeu sănătate și putere!