Şanse de angajare pentru şomerii bihoreni care stau bine cu sănătatea. Aceştia pot participa la un curs gratuit de salvamar sau scafandru în urma căruia probabilitatea de a-şi găsi un loc de muncă este mare.
Cursul este organizat de către Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România în colaborare Primăria Constanţa şi Blocul Naţional Sindical, având la bază un proiect finanţat din Fondul Social European. Cursurile se ţin la Constanţa.
Condiţii
Potrivit informaţiilor primite de la Kocsis Kinga, expert recrutare, cei interesaţi trebuie să aibă vârsta peste 18 ani, să fie clinic sănătoşi şi apţi pentru efort fizic. De asemenea, nu trebuie să aibă antecedente penale şi să fie în baza de date a AJOFM Bihor ca şomeri indemnizaţi sau neindemnizaţi. „Participanţilor din alte judeţe le vor fi asigurate gratuit cazarea, masa şi o indemnizaţie de 900 de lei/lună”, a precizat Kocsis Kinga.
Proiectul se adresează cu precădere şomerilor care nu reuşesc să-şi găsească un loc de muncă, oferindu-le astfel şi posibilitatea de a obţine o calificare într-un dintre meseriile foarte căutate în ultima vreme, cea de salvamar, introdusă recent în nomenclatorul meseriilor. „Cursurile pentru salvamari durează două luni. Se va studia primul ajutor în caz de înec, resuscitarea cardio respiratorie, măsuri de siguranţă în executarea acţiunilor de salvare, elemente de medicină şi anatomie”, a explicat Kocsis Kinga.
Cursurile de scafandri vor dura trei luni. În cadrul acestora vor fi incluse module de teoria scufundării, de medicină hiperbară, lucrul sub apă, prim ajutor. De asemenea, vor fi deprinse cunoştinţe privind primul ajutor specific, măsuri de siguranţă sub apă, practicarea scufundării.
Ocupaţia de salvamar
Salvamarul are ca principale atribuţii supravegherea şi salvarea înotătorilor şi practicanţilor diferitelor sporturi nautice, pe plaje, la piscine şi în interiorul parcurilor acvatice. Ocupaţia de salvamar a fost introdusă în Clasamentul Ocupaţiilor din România (COR) începând cu 2011. Potrivit legii, autorităţile administraţiei publice locale şi persoanele juridice care au în administrare plaje amenajate, ştranduri, parcuri acvatice sau porturi de agrement nautic, situate pe apele interioare naturale ori amenajate, au obligaţia să înfiinţeze servicii publice de salvare acvatica – salvamar şi posturi de prim ajutor. O şansă în plus de angajare pentru absolvenţii cursurilor de salvamar. Informaţii despre aceste cursuri la sediul BNS Oradea, str. Aurel Lazăr nr.4, tel. 0259.428.811.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!