Formarea profesională a adulţilor este o măsură activă de combatere a şomajului, care asigură creşterea şi diversificarea competenţelor profesionale, prin iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea şi specializarea persoanelor în căutarea unui loc de muncă, în vederea realizării mobilităţii şi (re)integrării acestora pe piaţa forţei de muncă, se precizează în revista „Piaţa muncii”, editată de AJOFM Bihor.
Agenţia judeţeană va organiza şi în anul 2015, programe de formare profesională atât din bugetul asigurărilor pentru şomaj cât şi în parteneriat cu diferite entităţi beneficiare de fonduri europene nerambursabile. „Până la data de 31.01.2015, la aceste programe de formare profesională, demarate cu data de 01.01.2015, au fost cuprinse 43 persoane din care 31 şomeri indemnizaţi. Toate programele demarate în acest an sunt finanţate din fonduri europene”, a precizat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor. Potrivit acestuia, la data de 31.01.2015 există un număt de 282 persoane în căutarea unui loc de muncă care au început programe de formare profesională în anul 2014 şi vor fi finalizate în anul 2015. Meseriile pentru care aceştia se califică sunt: agent securitate, administrator pensiune turistică, bucătar, cameristă, electrician auto, lucrător comercial, lucrător în gospodărie agroturistică, manichiură, ospătar.
Cursuri în 2015
„Pentru anul 2015, prin Programul de Formare Profesională, ne propunem să organizăm un număr de 56 programe de formare profesională (11- iniţiere, 38 – recalificare, şapte – perfecţionare şi specializare) pentru un număr total de 1.197 şomeri”, a declarat directorul executiv al AJOFM Bihor.
Cursurile de formare profesională care sunt propuse a se desfăşura în anul 2015 sunt: agent de securitate, administrator pensiune turistică, animator centre de vacanţă, asfaltator, asistent social, barman, bucătar, brutar, cameristă, confecţioner asamblor articole textile, competenţe antrepenoriale, competenţe comune comunicare în limba engleză, competenţe comune comunicare în limba germană, competenţe informatice, contabil, dulgher, electrician electronist auto, formator, formator de formatori, frizer-coafor- manichiurist-pedichiurist, inspector resurse umane, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaz, infirmieră, ingrijitori bătrâni la domiciliu, lucrător în confecţii din piele şi înlocuitori, lucrător în gospodăria agroturistică, lucrător hotelier, lucrător în comerţ, mecanic auto, manager proiect, operator introducere, prelucrare şi validare date, operator maşini unelte cu comandă numerică, operator calculator electronic şi reţele, ospătar (chelner), vânzător în unităţi de alimentaţie publică, patiser, sudor, stivuitorist, tâmplar universal, zidar-pietrar-tencuitor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!