Potrivit informaţiilor primite de la Adrian Morar, directorul exeuctiv adjunct al AJOFM Bihor, cursurile organizate de agenţia orădeană sunt orientate spre piaţa muncii, iar şomerii care participă la ele au şanse mari de angajare. „Noi facem monitorizarea la şase luni şi la un an de la finalizarea cursurilor. În medie, avem un procent de ocupare de peste 70%. Sunt cursuri în urma cărora procentul de ocupare este mai mare chiar la terminarea cursului. La operator CNC, de exemplu procentul este de peste 85%, la agent de securitate, între 70% şi 90%, la bucătar 70% – 75%”, a declarat Adrian Morar.
Cursuri şi condiţii
În luna mai AJOFM Bihor va demara nouă cursuri de formare profesională. Unul dintre ele este cel de operator maşini unelte cu comandă numerică cu durata de cinci luni. Alt curs este cel de patiser cu durata tot de cinci luni. Cursul de bucătar este organizat tot pe baza cererii de peiaţa locală a muncii. Durează cinci luni şi are un procent de angajare de 70% – 75%. Cursul pentru lucrător în comerţ durează două luni şi jumătate, iar cel de pizzar – două luni. Alt curs cu mare cerere pe piaţă este cel de agent de securitate, durata acestuia fiind de trei luni.
AJOFM Bihor mai organizează în această lună un curs de cameriaste de hotel – trei luni, unul pentru îngrijitoare bătrâni la domiciliu – cu durata de 360 de ore şi unul pentru mecanici auto, cu durata de 720 de ore.
Beneficiarii acestor programe sunt şomerii îndemnizaţi si neîndemnizaţi înregistraţi în baza de date a instituţiei; persoanele care au reluat activitatea ca urmare a încetării concediului pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap şi persoanele care au reluat activitatea ca urmare a recuperării capacităţii de muncă după pensionarea pentru invaliditate.
„În cazul ultimelor două categorii, pe cererea persoanei trebuie să fie exprimat şi acordul angajatorului sau solicitarea de formare profesională să fie făcută de către angajator în termen de 1 an de la reluarea activităţii”, a precizat Adrian Morar.
Gratuităţi
Şomerii care participă la cursurile organizate de către AJOFM Bihor beneficiază de instruirea teoretică şi practică cu gratuită. Analizele medicale care se efectuează persoanelor sunt, de asmenea, gratuite. Abonamentele se decontează la terminarea cursului. Instruirea este gratuită şi în cazul în care persoana şomeră se angajează în perioada de desfăşurare a cursului, dar doreşte să continue cursul cu asumarea obligaţiei de a frecventa orele de instruire teoretică şi practică rămase de la data angajării. Specialiştii AJOFM Bihor oferă asistenţă gratuită în ceea ce priveşte întocmirea unei scrisori de intenţie sau a unui CV la solicitarea persoanelor interesate. Certificatele de calificare a programelor sunt recunoscute naţional şi în ţările din Uniunea Europeană
Persoanele interesate de unul dintre cursurile amintite se pot adresa AJOFM Bihor, Oradea str Transilvaniei nr. 2.
Citiți principiile noastre de moderare aici!