Studenţii medicinişti de la ASMO (Asociaţia Studenţilor Mediciniştilor Orădeni), care fac parte şi din FASMR (Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România, care reprezintă interesele comune a peste 10.000 de studenţi medicinişti din 10 centre universitare din ţară), prin SCOPH (Departamentul de Sănătate Publică), au iniţiat un proiect de informare şi educare a populaţiei despre importanţa acordării primului ajutor. Proiectul se desfăşoară în toate cele 10 centre din ţară şi participă circa 100 de persoane.
Miercuri, la Oradea, studenţii au reuşit să-şi aplice proiectul angrenând toate serviciile de urgenţă: SMURD, Ambulanţă, ISU, Poliţie, Jandarmerie.
Date îngrijorătoare
Decizia de a oferi un astfel de exerciţiu vine din realitatea tristă: 57% dintre decesele survenite după accidentele rutiere au loc în primele minute, așadar efectuarea manevrelor de prim-ajutor rămâne un determinant crucial al șanselor de supraviețuire, conform planului strategic pentru siguranța rutieră al Consiliului European al Siguranței Transportului – Brussels, 1997.
Studenţii medicinişti au aflat şi atrag atenţia asupra faptului că pe plan național, dar și local, populația care cunoaște manevrele de resuscitare reprezintă un procent mai mic de 5%, România fiind situată pe ultimele locuri din Uniunea Europeană (primele locuri fiind ocupate de Norvegia și Germania, cu un procent de 90%). În plus, spune Carmen Hercuţ, organizatorul evenimentului din Centrul Civic, „provocările cu care ne confruntăm pe plan local, precum o creștere a numărului accidentelor rutiere, dar și îmbătrânirea populației sau creșterea numărului de persoane cu afecțiuni cardiace, sunt situații care pot reprezenta oricând un risc vital”.
În acest sens, proiectul studenţilor aplicat miercuri are ca scop îmbunătățirea nivelului de informare și educație asupra normelor și principiilor de îngrijire a sănătății.
Studenţii au vrut ca toţi colegii lor din facultăţile de medicină şi populaţia din jur să conştientizeze gravitatea, să ştie să alerteze serviciul 112 şi să cunoască măsurile de prim ajutor ce trebuie acordate în cazul unui accident rutier.
Scenariul imaginat a fost cu o maşină implicată în accident rutier. O victimă decedată, un pasager aflat în dreapta şoferului conştient, dar cu fractură de femur, şi şoferul, inconştient şi fără să respire. Se sună la 112.
Pompierii au purces la decuparea maşinii pentru extragerea victimelor. Concomitent, echipajele medicale evaluează cele două victime încarcerate şi le asigură cu echipament special protecţia coloanei vertebrale în locul unde le-au găsit. Se extrag victimele din maşină şi fiecare echipaj începe să execute procedurile stricte, funcţie de caz. Pasagerului îi este imobilizat femurul, apoi este aşezat în saltea vacuum. Şoferului i se fac manevre de resuscitare şi e stabilizat. Victimele sunt duse apoi la spital. Poliţiştii şi jandarmii au păzit locul accidentului, asigurând acordarea primului ajutor la faţa locului.
Circa 100 de oameni, adunaţi la exerciţiu, au putut astfel observa, pe îndelete, intervenţia urgentiştilor, executată la timp, prompt, detaşat, într-o situaţie-limită. Iar dr. Alin Suciu, de la UPU Oradea, a oferit explicaţiile fiecărei manevre executate de urgentişti, pentru ca oamenii să înţeleagă firul acţiunii de intervenţie.
Cum era de aşteptat, finalul operaţiunii a fost apreciat cu aplauze de oamenii strânşi să vadă cum se acordă primul ajutor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!