Comunitatea de permacultură din România, cu sprijinul Mu Bioculture și Aurora Circle, susțin în această perioadă un curs de permacultură certificat. Cursul a început sâmbătă, 30 august și se va încheia pe 14 septembrie 2014. El se desfășoară în cătunul Gugu din zona Zece Hotare, comuna Șuncuiuș, gazde fiind inițiativa Seminţe de Fericire în parteneriat cu Asociaţia Gata Oricând din Oradea.
„Suntem încântați să putem spune că acesta este primul curs de design de permacultură organizat în această formulă și totodată primul curs de 100 de ore cu formare atât teoretică cât și practică în acest domeniu din România. Facilitatorii cursului sunt Claudian Doboș (România) și Mauricio Umann (Portugalia/Brazilia), formatori cu o bogată experiență atât în permacultură cât și în domenii conexe cum ar fi ecovillage, deep ecology, transition towns”, a precizat Sabin Mureșan.
Participare internaţională
Participanții sunt în număr de 17, din România, Franța, Germania, Austria și Portugalia.
Cursul oferă un standard de calitate foarte ridicat, fiind adaptat nevoilor și climei noastre dar parcurgând întreaga programă specifică. Participanții învață cum să folosească metodologia, eticile, principiile, instrumentele și tehnicile permaculturale pentru a crea proiecte cât mai reușite și cât mai armonioase. Obiectivul principal al cursului este creşterea capacității practicanților de permacultură din regiune pentru a dezvolta și implementa proiecte noi de acest fel, mergând pe principiile/valorile etice specifice acestei practici: grija față de oameni și grija față de pământ.
Ziua porților deschise
Ultima zi a cursului, sâmbătă, 13 septembrie 2014, este dedicată vizitelor, așadar toți cei interesați de acest concept și care nu au avut posibilitatea sau timpul să participe la curs pot afla câte ceva, pe scurt, despre ce înseamnă și ce presupune să faci permacultură. Doritorii sunt așteptați la centrul Acasă, la Gugu, începând cu orele 16:00 (centrul se accesează ușor cu mașina, din Șuncuiuș, dar pentru indicații puteţi suna la nr. 0758 417295 – Sabin Mureșan.
Ce este permacultura
Deși oarecum controversat, spun unii, dacă mergem în profunzime, permacultura este un concept care se referă la o serie de aspecte ale vieții și este aplicabil mai multor domenii, de la modul în care ne producem hrana la locuințe, ape curate, copii sănătoși, case ecologice, la modul în care muncim, la păduri, la animale, la tot. Nu este doar un alt fel de grădinărit, ci o practică complexă, aplicată la nivel social și agricol.
Comunitatea de Permacultură din România e o rețea informală cu rădăcini locale, care promovează activ interconectarea inițiativelor individuale și comunitare relaționate cu practicile de permacultură, într-o dimensiune holistică.
Acasă, la Gugu e un centru în devenire de învățare și experimentare a practicilor de permacultură la nivel social și ecologic, parte integrantă și susținător al emergentului Institut Român de Cercetare în Permacultură și al rețelei de practicieni care promovează acest centru.
Programul propus:
16 – 18.00 Vizitarea centrului de la Gugu (www.lagugu.wordpress.com)
18 – 18.30 Prezentarea, recapitularea cursului (inclusiv a proiectelor participanților)
18.30 Ceremonie de închidere
19.00 Petrecere, celebrare, foc de tabără și muzică live.
Doritorii pot rămâne până a doua zi (la cort).
Citiți principiile noastre de moderare aici!