Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă (CSEI) „Orizont” Oradea îi ajută pe tinerii cu cerinţe educative speciale să conştientizeze şi să înţeleagă aspectele legate de viaţa sexuală. Ieri, la CSEI Orizont a avut loc prima întâlnire din cadrul proiectului judeţean „Curiozitate şi adevăr”.
Proiectul are ca obiective specifice identificarea transformărilor corpului prin creştere, folosind termeni simpli de anatomie, cunoaşterea consecinţelor debutului timpuriu a vieţii sexuale şi aplicarea conştientă a regulilor de igienă pentru menţinerea sănătăţii acasă, la şcoală, în comunitate.
Activităţi
Proiectul se va desfăşura în perioada ianuarie – septembrie 2011 şi se va axa pe activităţi de prevenţie şi consiliere, dar şi de informare a elevilor din clasele VII-VIII din fiecare instituţie implicată.
„După ce am observat curiozitatea elevilor faţă de acest capitol al vieţii, am distribuit chestionare prin intermediul cărora i-am întrebat pe elevi dacă şi-ar dori să înţeleagă mai multe despre viaţa sexuală, reguli de igienă, transformările lor. Cu toţii au răspuns pozitiv. Atunci i-am întrebat de la cine ar vrea să afle: de la părinţi, profesori, prieteni etc. Cu toţii au spus că ar vrea să ştie mai multe de la profesori. Aşa a luat naştere proiectul «Curiozitate şi adevăr». Elevii din clasele VII-VIII cu deficienţe uşoare şi medii sunt grupul ţintă a acestui proiect”, a spus Melinda Denes, coordonatoarea acestui proiect.
Proiectul s-a desfăşurat în şcoală şi anul trecut, când elevii au învăţat chestiuni legate de corpul lor, igiena personală, educaţia sexuală, boli cu transmitere sexuală, dar şi mituri şi adevăruri despre sex. „Aceleaşi activităţi vor fi reluate şi în acest an. Doar că dacă anul trecut ne-am axat mai mult pe informare, în acest an vom insista pe prevenţie şi consiliere”, a mai punctat Melinda Denes.
Proiectul educaţional a fost iniţiat de CSEI Orizont şi se desfăşoară în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică Bihor, Biroul de Promovare a Sănătăţii, Fundaţia My Brother s Keepers, Centrul de Consiliere pentru Femei în Criză de Sarcină Puls, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, CSEI nr. 1 Oradea, CSEI Tileagd şi CSEI Popeşti. Proiectul este coordonat de directoarea CESI Orizont, Angela Maruşca, directoarea adjunctă Elena Erdeli, profesoara Melinda Denes. Din echipa de proiect fac parte profesoarele Raluca Petruţ şi Mirela Ursuţ, precum şi dr. Angela Delibaşa.
C.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!