Inspirat de modelele constituţionale din Franţa şi Elveţia, deputatul PNL Ioan Cupşa a depus, luni, o serie de amendamente constituţionale, în contextul procesului de revizuire a Constituţiei, ce se va încheia printr-un referendum. Cele şase amendamente propuse de Cupşa se adaugă celor depuse de PNL, pe care parlamentarul de Oradea şi le însuşeşte, de asemenea.
Amendamentele sale se referă în special la sănătate şi mediul înconjurător, remarcându-se preocuparea deputatului Cupşa pentru genetică şi pentru fertilizarea artificială. „Datorită evoluţiei ştiinţei şi tehnicii în domeniul genetic, statul este obligat să protejeze fiinţa umană împotriva abuzurilor în materie de procreare asistată medical şi inginerie genetică”, îşi justifică parlamentarul demersul. Iată cum arată alineatele propuse, ce ar completa Constituţia, în acest domeniu: „Statul este obligat să protejeze fiinţa umană împotriva abuzurilor în materie de procreare asistată medical şi inginerie genetică”; „Orice formă de clonare şi orice intervenţie asupra patrimoniului genetic de gameţi şi embrioni umani sunt interzise”; „Utilizarea unor metode de procreare asistată medical nu este autorizată decât atunci când sterilitatea sau pericolul transmiterii unei boli grave nu pot fi îndepărtate în alt mod, şi nu pentru a dezvolta la copii anumite calităţi sau pentru a face cercetare”; „Este interzis comerţul cu material germinal uman şi cu produsele rezultate din embrioni”; „Moştenirea genetică a unei persoane nu poate fi analizată, înregistrată şi comunicată decât cu acordul acesteia sau în virtutea unei legi”; „Statul este obligat să asigure accesul oricărei persoane la datele referitoare la genealogia sa”. Aceste noi prevederi sunt propuse în cadrul unui viitor nou articol constituţional, denumit „Protejarea demnităţii şi personalităţii umane”.
Cere acces la informaţii
Cupşa propune completarea Constituţiei şi în domeniul protecţiei mediului înconjurător, considerând că protecţia mediului „trebuie sprijinită în aceeaşi măsură cu celelalte interese fundamentale ale naţiunii”. În privinţa dreptului constituţional la un mediu sănătos, Cupşa propune introducerea unui nou alineat, care să prevadă că „Statul este obligat să ia măsuri pentru exercitarea acestui drept”. Deputatul bihorean îşi doreşte introducerea unui nou capitol – „Respectul faţă de mediul înconjurător”, care să prevadă următoarele: „Orice persoană are îndatorirea de a participa la protecţia şi ameliorarea mediului înconjurător”; „Orice persoană trebuie să prevină, în condiţiile definite de lege, prejudiciile pe care le-ar putea aduce mediului înconjurător, iar în cazul în care nu reuşeşte acest lucru, să limiteze consecinţele prejudiciilor respective.”; „Orice persoană trebuie să contribuie la repararea prejudiciilor pe care le-a adus mediului înconjurător, în condiţiile definite de lege”. Cupşa propune şi inserarea în Constituţie a dreptului oricărei persoane de a avea „acces la informaţiile privind mediul înconjurător deţinute de autorităţile publice şi să participe la elaborarea deciziilor publice cu incidenţă asupra mediului inconjurător”. Această prevedere a fost propusă de Ioan Cupşa, în urma situaţiei generate de acordurile privind explorarea şi exploatarea gazelor de şist, girate de Guvern.
Parlamentarul cere şi introducerea unui nou alineat constituţional, care să dea dreptul copiilor şi tinerilor la formare profesională iniţială şi continuă, pentru a putea fi mobili pe piaţa muncii.
„Urmărirea penală şi sancţionarea pentru o faptă posibilă de pedeapsă de ordin sexual sau pornografic asupra unui copil minor sunt imprescriptibile” – este un alt alineat nou, propus de deputatul PNL, pentru a completa art. 49 „Protecţia copiilor şi a tinerilor”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!