Asociaţia Ecologistă «Ecobiectiv» lansează o nouă provocare pescarilor din mass media bihoreană, chemaţi să se dueleze pe malul bălţii în cadrul unui concurs de prins peşti şi eliberat beri. Ajunsă în acest an la a XIII-a ediţie, „Cupa Presei la Pescuit Sportiv” este singura manifestare de acest gen din Bihor dedicată în exclusivitate jurnaliştilor cu pretenţii de undiţari. Tradiţionala competiţie se va derula în ultima sâmbătă a lui Florar, pe lacul privat de pescuit de agrement din localitatea Sântimreu, proprietate a Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit «Valea Barcăului», care a găzduit şi ediţia anterioară.
Încă de la prima ediţie, Cupa Presei a fost, pentru unii jurnalişti din presa bihoreană, ocazia de a-şi scoate undiţele prăfuite la soare, în vreme ce pentru alţii a reprezentat un prilej să îşi arăte măiestria într-ale pescuitului. Nu puţini au fost, însă, cei care şi-au demonstrat priceperea, reuşind frumoase capturi cu care au arătat că, uneori, poveştile pescăreşti au şi cap, şi coadă. Însă indiferent căreia dintre cele două categorii au subscris, prin prezenţa lor jurnaliştii au păstrat, an de an, vie tradiţia acestui concurs. Doar prin ei Cupa Presei s-a menţinut până azi, dacă nu ca o competiţie sportivă în sensul strict al cuvântului, măcar ca un bun motiv pentru reprezentanţii breslei presarilor bihoreni să se relaxeze pe malul bălţii, lângă un bogracs, la un pahar de vorbă.
Cupa lui Florar
Pentru pescarii din presa bihoreană, numele concursului dedicat lor a devenit, oarecum, sinonim cu luna Mai. Nu întâmplător, pentru că „Cupa Presei la Pescuit Sportiv” a debutat în luna lui Florar, iar de atunci fiecare ediţie este organizată tot în această perioadă a anului, la sfârşitul primăverii, după cum o arată scurta istorie a acestei manifestări.
Ediţia a I-a s-a consumat în 6 mai 2000, concursul fiind organizat pe lacurile de pescuit sportiv şi de agrement ale bazinului piscicol Cefa, locaţia păstrându-şi statutul de gazdă şi în următorii patru ani, ediţia a III-a fiind organizată pe 11 mai 2002, a IV-a pe 3 mai 2003, iar a V-a pe 8 mai 2004.
În următorii trei ani, concursul a fost organizat la Husasău de Criş, iar a IX-a ediţie s-a desfăşurat pe Carpodromul Cetariu, pe 29 mai 2010, după care Complexul „Camelot” de la Husasău de Criş şi-a recăpătat calitatea de amfitrion, găzduind ediţiile a X-a şi a XI-a.
Iar fiindcă pescarilor aşa le şade bine să caute peştele din baltă-n baltă, Cupa Presei anul trecut s-a mutat la Sântimreu. Unde, graţie lui Eugen Guba, patronul lacului de pescuit de agrement, se organizează şi ediţia actuală, pe 30 mai.
La ediţia 2014, Premiul I şi l-a adjudecat Szatmári Tiberiu („Informaţia de Bihor”), cu un total de 11,9 kg. de peşte iar pe locul secund s-a clasat Simona Albinaru (Jurnal bihorean) cu 11,36 kg. Dar care și-a adjudecat și cea mai mare captură – un crap de 1,58 kg. Pe locul III s-a clasat Vasilică Ichim („Crişana”), cu 3,34 kg. Toate capturile au fost eliberate imediat după cântărire.
Pescuit sportiv
Cupa Presei promovează conceptul european al pescuitului sportiv „Prinde şi eliberează!”.
Concursul se va desfăşura într-o singură manşă de pescuit staţionar de 4 ore. Participarea este individuală iar fiecare redacţie poate fi reprezentată la jurizare de doi pescari.
Pot participa angajaţi ai mass-media locale, indiferent de sex ori de vârstă. Fiecare concurent poate să pescuiască în concurs cu maxim două undiţe, băţ fix sau vargă cu inele. Sunt admise orice fel de momeli, naturale sau artificiale, şi orice fel de monturi.
Capturile de peste 1 kg vor fi anunţate arbitrilor, cântărite imediat după scoaterea din apă, iar apoi eliberate. Restul capturilor se depozitează în juvelnic pe toată durata derulării concursului, urmând a fi cântărite la finalul competiţiei şi apoi eliberate.
Peştele cel mai mare va atrage Premiul Special „Cea mai mare captură”, fiind apoi scos din concurs de la cântărirea finală a restului pradei, concurentul având posibilitatea de a concura cu restul capturilor pentru premiile I, II şi III. Premiile constau în ustensile şi accesorii pentru pescuit şi momeli.
Baltă ticsită de peşte
Complexul de pescuit de agrement de la Sântimreu (24 km de la Oradea) are 0,58 hectare de luciu de apă şi este ideal amenajat pentru o partidă de pescuit sau doar pentru o ieşire la iarbă verde. Este bine populat cu frumoase exemplare din speciile caras, roşioară, crap (de până la 10 kg), somn indigen (până la 15 kg), ştiucă, amur, crap fitofag.
Sorin Sotoc
Citiți principiile noastre de moderare aici!