Văzând că i-a mers prima dată, Andras Hamza a revenit a doua zi și a luat alți bani de la victime, pe motiv că nu a adunat suficiente probe și trebuia să pună la punct o nouă prindere în flagrant delict.
[eadvert]
Deși a recunoscut tot, Hamza a scăpat de pedeapsă în primă instanță, pentru că faptele s-au prescris. El are la activ mai multe condamnări pentru înșelăciuni. Într-unul din cazuri a jucat rolul unei femei și a reușit să pună mâna pe cardurile a două orădence pe care le-a lăsat fără 7.000 de lei în conturi.
Bani pentru flagrant delict
Potrivit rechizitoriului întocmit de Parchetul Oradea, pe 3 decembrie 2018, Andras Hamza s-a prezentat în fața a doi bărbați ca fiind comisar-șef de Poliție. Le-a explicat că un angajat al unei locuințe sociale ar comite infracțiuni și că el vrea să-l prindă în flagrant delict. Doar că, pentru a organiza procedura, Hamza susținea că are nevoie de bani, așa că le-a cerut celor doi să-l ajute în acest sens. Drept urmare, unul dintre bărbați, locatar al locuinței sociale, i-a dat 1.100 de lei.
Andras Hamza a luat banii, dar, văzând cât de ușor i-a înșelat pe cei doi, s-a intors a doua zi cu o continuare a poveștii inițiale. De această dată falsul polițist le-a spus că nu ar fi adunat suficiente probe în timpul primului flagrant delict, așa că trebuia să-l organizeze pe al doilea. Pentru care, desigur, ar avea nevoie de alți bani. A luat încă 1.000 de lei de la aceeași persoană și a plecat.
Când și-au dat seama că totul a fost doar un scenariu, în care polițistul, infractorul și prinderea asupra faptei erau pure invenții, părțile vătămate s-au adresat autorităților.
Andras Hamza și-a recunoscut fapta și a fost trimis în judecată în luna iulie a acestui an. La termenul din 21 decembrie, Judecătoria Oradea a constatat că termenul de prescripție a răspunderii penale în cazul escrocheriei din 2018 s-a împlinit la începutul acestei luni, așa că a decis încetarea procesului penal. În schimb, inculpatul a fost obligat să restituie 2.100 de lei, ”banii de flagrant”.
Sentința Judecătoriei Oradea poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.
”Doamna Elena” și escrocheriile prin telefon
Așa cum și instanța a remarcat, Andras Hamza are la active multiple condamnări penale pentru diferite înșelăciuni.
La începutul lui 2020, prezentându-se drept ”doamna Elena”, reprezentanta unei organizaţii care organiza cursuri de recalificare profesională, a sunat două orădence. Pe una a convins-o să-i trimită cardul bancar, cu ajutorul căruia a retras de la un bancomat 1200 de lei. De la cealaltă a primit copia cărții de identitate și un extras de cont. Cu actul de identitate a obținut o cartelă SIM pe numele victimei și a reușit să activeze serviciul de mobile banking. În acest fel a reușit să transfere din contul femeii 5800 de lei.
Pentru aceste fapte, a fost condamnat, în 2021, la închisoare cu suspendare. Câteva luni mai târziu, Hamza mai primea o pedeapsă, tot cu suspendare, pentru o înșelăciune asemănătoare, comisă în cârdășie cu un alt individ.
Jurnal bihorean și Bihon au arătat cum Andras Hamza a mai fost implicat în înşelăciuni prin fosta asociaţie ”Oradea donează”. În plus, în 2019 ebihoreanul.ro relata că bărbatul ar fi golit conturile bancare a cinci persoane cu dizabilităţi aflate în grija unei asociații.
O asociaţie din Salonta înşeală oamenii folosind foşti copii de la orfelinate
Trimite articolul
XTuciuriu, cu părul vopsit verde turcuaz, cu clipsuri în urechi , cu alură de fătălău, probabil şi tatuat complet de la gât în jos. Aşa arată aproape toți polițiştii din Ro şi de oriunde din lume, nu ?
Într-adevăr, e greu să-ți dai seama că nu e polițist ci un amărãt de escroc de la lelenț.
-
…partea mai tristă a poveștii este că aceste fapte s-au prescris…adică dacă ești suficient de ,,deștept,, te tot fofilezi atunci poți fura , tâlhări , viola chiar ucide !!! O faptă comisă , a fost comisă și pentru aceea trebuie judecat un om ! Nu există ca după o lună , două trei să zici că nu a comis nimic !!!
Lau scăpat magistrați corupți. Dar ei au salarii și pensii nesimțite. Pe cine vor ei săi înfunde ii înfundă de nu se văd, iar pe ai lor ii scoate prin ușa de din dos.