In baza cazurilor din anii precedenţi, medicii inspectori de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor ţin să transmită bihorenilor câteva sfaturi foarte utile pentru aprovizionarea de sărbători.
Mâncare şi alcool
Medicii de la DSP roagă oamenii să fie atenţi în primul rând la produsele de origine animală, care trebuie cumpărate doar din locuri şi spaţii autorizate pentru comercializare. În caz contrar, ei riscă să consume alimente infestate ce le pot produce toxiinfecţii alimentare, trichineloză.
În plus, medicii inspectori roagă populaţia să nu abuzeze în privinţa consumului de carne de porc şi să fie atenţi la prepararea ei ca să evite afectarea stării lor de sănătate. Doctorii de la DSP atenţionează bihorenii să evite consumul excesiv de alimente şi alcool, pentru că acestea le pot provoca grave colici biliare şi renale, boli cardiovasculare (infarct miocardic, crize hipertensive, accidente cerebro-vasculare), ulcere gastro-duodenale, decompensarea în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat (come hipoglicemice sau hiperglicemice), afectări cerebrale acute prin consum excesiv de alcool (de la starea de beţie simplă până la coma alcoolică, care netratată prompt poate determina decesul).
Şi altele
Pentru a risca contractarea infecţiilor respiratorii sau a gripei, bihorenii sunt sfătuiţi să îşi întărească imunitatea (rezistenţa organismului) prin exerciţii fizice, mişcare, plimbări în aer liber, să se îmbrace adecvat, săevite fumatul, să consume legume şi fructe pentru vitamine, dar şi proteine, să evite grăsimile de origine animală.
Doctorii atrag atenţia şi asupra artificiilor şi petardelor aducând aminte că folosirea fără grijă pot produce arsuri, traumatisme oculare şi chiar decese. Cei ce vor avea probleme de sănătate pe timpul Crăciunului sunt rugaţi să apeleze 112 sau să se prezinte la unităţile medicale ce vor lucra în această perioadă.
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!