Toamna se numără bobocii, dar și fiecare leu cheltuit pentru începerea școlii. Părinții se străduiesc să le asigure copiilor lor toate cele necesare, în noul an școlar. În 2023, cheltuielile pentru noul an școlar au crescut semnificativ față de anul 2022, acest fapt putând fi observat încă de la prima privire asupra prețurilor din magazine.
[eadvert]
Rechizitele, manualele, culegerile sau ghiozdanele au toate prețuri în creștere, și, conform vânzătorilor, în apropierea zilei de 11 septembrie prețurile vor exploda.
Atenți la fiecare leuț
Mulți dintre părinții pe care i-am întâlnit printre rafturile magazinelor care vând rechizite școlare spun că nu își mai pot face un buget de acasă, pentru că acesta este de cele mai multe ori greșit. Astfel, au ajuns să achiziționeze pe loc, strictul necesar, și că își calculează minuțios fiecare leuț.
„Avem ghiozdanul de anul trecut, la fel și penarul, chiar dacă sunt vechi. Le vom folosi pentru că nu îmi permit să dau atât pe ele. Am trei copii. Fetița în clasa a VIII-a, băiatul în clasa a II-a și cea mică acum inră la grădiniță. Nu îmi permit să cumpăr toate. Culorile, creioanele le avem de anul trecut. Sunt bune cum sunt”, a spus Tabita B., o mămică din județul Bihor.
„Vom folosi tot ce avem din anul precedent. Mama mea a devenit înger cu ani buni în urmă. Suntem patru copii și ne descurcăm cum putem din venitul de 2.500 de lei al tatălui meu. Trebuie să-l împărțim la 4. Toți patru suntem la școală: în clasa a IV-a, a VII-a, a X-a și a XI-a. Trebuie să ne gospodărim foarte bine ca să ne descurcăm”, a spus o tânără care a venit să cumpere rechizite pentru frații ei.
„Nici nu îndrăznesc să mă uit la rechizite, pentru că m-a trăznit un ghiozdan chiar la intrare, care costa 297 lei”, a spus un părinte din Oradea.
„Eu am luat rechizite ieftine din Pepco, caietele nu sunt atât de calitative, însă, de restul am fost mulțumită. Unele prietene mi-au spus că au mers la Jumbo să facă piața pentru școală și au găsit și acolo prețuri destul de bune. Altele au ales Trans Pop-ul. Am fost și-n magazinele mari, însă mi s-au părut foarte exagerate prețurile. Dacă vrei și ai timp să cauți, găsești și produse cu un buget mai mic”, a declarat o mămică din Oradea.
Peste 250 de lei/copil
Astfel, primul pe lista părinților este ghiozdanul, piesa de rezistență. În 2022, un ghiozdan decent, cu două buzunare mari pentru cărți și caiete costa în medie 60 – 80 de lei. Anul acesta însă prețurile pornesc de la 60 – 80 de lei, cel mai ieftin, de o calitate slabă și ajung până la 200 sau 400 lei, ori chiar mai mult pentru cei care își permit. Așadar, costurile medii pentru un ghiozdan obișnuit au ajuns la 80 – 100 lei, cu 20 – 40 de lei mai mult față de anul precedent.
„Mi-am propus un buget de 250 de lei/copil. Văzând prețurile, mă tem că-l voi depăși. Am trei copii: doi de gimnaziu și unul de liceu. Este foarte greu”, a spus o mămică.
Continuând analiza, pe lista de rechizite adăugăm o banală plastilină care anul acesta pleacă de la 7 lei și ajunge până la 15, în 2022, prețul minim era undeva la 5 lei, așadar minim 2 lei în plus.
Acuarelele au înregistrat o creștere a prețului în medie de 3 lei, iar un set de carioci pornește de la 14 lei și ajunge chiar și la 34 de lei, cu 8 mai mult decât anul precedent.
Caietele A4 costă între 5 și 15 lei, cu o creștere de 3-5 lei în 2023, iar un set de 3 pixuri cu gel costă chiar și 25 lei, cu 7 lei în creștere. Creioanele colorate de o calitate mai bună au costuri de peste 25 de lei.
Nici penarele nu mai au prețurile de altădată, în acest an costurile fiind cuprinse între 15 lei și 60 de lei, fără să mai conțină alte produse în ele. Cele echipate au costuri cuprinse între 60 și 150 de lei.
Socotind și celelalte necesare pentru ca un ghiozdan să fie complet, precum bloc de desen, un caiet de geografie, muzică sau biologie, un maculator, pensule, stilouri, lipici, foarfecă, corector, riglă sau un calculator digital, și 7-8 caiete, pentru a trimite copilul în prima lună la școală, prețul mediu al tuturor produselor enumerate ajunge la 248 lei, cu cel puțin 67 lei în plus față de 2022. Prin urmare, o familie cu 3 copii, ar scoate din buzunar doar pentru strictul necesar un minimum de 744 lei.
Salariul minim pe economie este de 1.898 lei.
La acest calcul nu se adaugă hainele, culegerile și caietele speciale, care pentru un preșcolar ajung la aproximativ 400 lei.
Prețurile pot varia în funcție de tipul rechizitelor, calitatea lor, dar și, de ce nu, și de magazinul din care sunt achiziționate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!