9-16 decembrie: Valorile termice vor fi peste media perioadei, mai ales în regiunile sud-estice a țării. În vest, precipitațiile vor fi normale, pe când în zona opusă a României și în zona montană se vor înregistra cantități peste medie.
16-23 decembrie: Temperaturile rămân mai ridicate decât cele obișnuite, iar regimul pluviometric va fi ușor excedentar în regiunile intracarpatice și normal în restul teritoriului.
23-30 decembrie (Crăciunul): Temperaturile medii vor fi ușor mai mari decât normalul, iar precipitațiile vor fi în general apropiate de valorile obișnuite, cu posibilități de excedent în regiunile sudice.
30 decembrie – 6 ianuarie (Anul Nou): Sfârșitul anului și primele zile din 2025 aduc temperaturi ușor peste media perioadei și un regim pluviometric apropiat de cel normal, pe întreg teritoriul.
Prognoza este bazată pe datele furnizate de Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF), care estimează abaterile temperaturilor și precipitațiilor față de media din perioada 2004-2023. Totuși, Administrația Națională de Meteorologie avertizează că fenomenele extreme pe termen scurt nu pot fi prevăzute cu aceste estimări.
„O influenţă deosebită asupra ţării noastre încep să aibă din această lună, dorsala anticiclonului est-european, care se extinde deasupra sud-estului Europei şi, într-o oarecare măsură, ciclonii mediteraneeni. Temperatura aerului marchează o scădere, în medie, cu 4 – 6 grade Celsius faţă de ultima lună de toamnă”, a transmis ANM.
Citiți principiile noastre de moderare aici!