Până acum, jumătate dintre producători au finalizat pașii necesari pentru înscrierea în program. Începând din 30 noiembrie 2023, sistemul de garanție-returnare (SGR), este obligatoriu tuturor producătorilor şi comercianţilor.
Ce este și cum funcționează sistemul de garanție-returnare?
Sistemul de garanție-returnare reprezintă un sistem prin care românii vor plăti garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.
[eadvert]
După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.
Amenzi de până la 40.000 de lei
Înregistrarea în sistem este obligatorie pentru toți producătorii. Dintre cei 80.000 de comercianți români, doar aproximativ 63.000 s-au înscris în sistemul garanție returnare și doar 42.000 au finalizat procesul. Cei care nu o vor face, riscă amenzi de pânp la 40.000 de lei.
RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. a fost înființată, conform legislației în vigoare, de către asociațiile reprezentative ale producătorilor de băuturi și ale comercianților pentru a gestiona sistemul de garanție-returnare, în curs de implementare în România. Ulterior, compania a adoptat în acționariat și statul român.
Trimite articolul
XFraieri nu mai știu pe ce sa pună taxă. Nu se mai satura sa fure omu sărac.
Sa platim garantie ca mai apoi sa ne putem certa in bunul stil romanesc cu toti casierii acri, sa ne obtinem garantia inapoi.