Scopul investiţiilor sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri este sprijinirea investiţiilor pentru creşterea competitivităţii exploataţilor agricole prin dotarea cu utilaje şi echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum şi investiţiile pentru modernizarea fermei şi îmbunătăţirea calităţii activelor fixe.
Selecţie
Principiile pe baza cărora sunt prioritizate finanţările în cadrul submăsurii 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici sunt: principiul nivelului de calificare în domeniul agricol. Astfel, solicitantul a absolvit cu diplomă de studii superioare în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară – 20 puncte, solicitantul a absolvit studii postliceale şi/sau liceale în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară – 15 puncte, solicitantul prezintă dovada urmării unui curs de calificare de minimum Nivel I în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară finalizat cu un certificat de competenţe profesionale eliberat de un furnizor de formare profesională a adulţilor recunoscut de către Autoritatea Naţională pentru Calificari (ANC) sau recunoaşterea de către un centru de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale obţinute pe alte căi decât cele formale autorizat ANC a competenţelor dobândite ca urmare a experienţei profesionale -10 puncte. Solicitantul prezintă dovada de absolvire a unor cursuri de initiere /instruire/ specializare în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară, care nu necesită un document eliberat de formatorii recunoscuţi de către ANC şi presupune un număr de ore sub numărul de ore aferent Nivelului I de calificare profesională – 5 puncte.
Principiul sectorului prioritar care vizează sectorul zootehnic (bovine, apicultură, ovine şi caprine) şi vegetal (legumicultură, inclusiv producţia de material săditor, pomicultura şi producţia de seminţe).
Legumicultura (se referă atât la legumele în câmp cât şi la cele în spaţii protejate, inclusiv ciupercariile din spaţiile climatizate), se acceptă şi producere de material săditor/sămânţă de legume – 15 puncte, producere de samânţă/material săditor (inclusiv pentru pepiniere pomicole şi viticole) – cu excepţia celor pentru legumicultura – 12 puncte, pomicultura, exceptând pepinierele pomicole – 10 puncte. Bovine – 15 puncte, apicultura – 12 puncte, ovine li caprine – 10 puncte.
Principiul potenţialului agricol al zonei care vizează zonele cu potenţial determinate în baza studiilor de specialitate. Proiectul este implementat într-o zonă cu potenţial ridicat – 30 puncte, proiectul este implementat într-o zonă cu potenţial mediu – 25 puncte.
Principiul fermelor de familie: prioritizarea fermelor de familie conform definiţiei din OUG nr. 43/2013, cu modificările şi completările ulterioare, care se încadrează în dimensiunea fermei mici (8.000 – 11.999 € SO) – 30 puncte.
De asemenea, dacă solicitantul demonstrează că deţine/dezvoltă la nivelul exploataţiei agricole şi prevede în cadrul Planului de afaceri că va păstra / dezvolta, pe toata durata de implementare a acestuia, nucleul de rase indigene, respectiv soiuri autohtone va primi 5 puncte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!