Starea de urgență nu a afectat însă tranzacțiile imobiliare la nivel național. Chiar dacă întreaga lună martie din România s-a aflat sub restricții cauzate de coronavirus (covid-19), tranzacțiile imobiliare nu au avut de suferit. Mai mult, în primul trimestru al acestui an s-a înregistrat o creștere a numărului de tranzacții imobiliare. Conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Protecție Imobiliară, în perioada ianuarie – martie 2020 au fost înregistrate 133.181 tranzacții, în timp ce în primele trei luni ale anului 2019 au fost efectuate doar 116.109 tranzacții.
O creștere a tranzacțiilor s-a înregistrat și strict în luna martie. Astfel, în martie 2019 au fost efectuate 44.566 tranzacții, în timp ce în a treia lună din 2020 au fost parafate 48.379 contracte.
Efectele coronavirus pe piața imobiliară din Oradea
Un trend ascendent se înregistrează și în județul Bihor, unde se înregistrează cu 125 mai multe tranzacții decât în primul trimestru al anului 2019. Totuși, în luna martie, aflată sub numeroase restricții impuse prin ordonanțele militare, numărul tranzacțiilor a înregistrat o ușoară scădere în județul Bihor. Conform datelor ANCPI, în luna martie 2020 tranzacțiile au scăzut cu aproximativ 6% față de aceeași lună din anul precedent.
Totodată, în urma analizei efectuate site-ul dedicat ansamblurilor rezidențiale noi, Korter.ro, reiese că prețul mediu la apartamente noi în Oradea a înregistrat ușoare scăderi, ajungând la 813 euro/mp. Din datele Korter.ro reiese că prețul la apartamente noi în Oradea se încadrează între 28.440 –143.507 euro.
Dintre județele învecinate, Bihorul înregistrează mai multe tranzacții imobiliare ca în Arad, Alba și Sălaj și Satu Mare, fiind întrecut doar de Cluj.
„În luna martie 2020, au fost vândute, la nivelul întregii țări, 48.379 de imobile, cu 1.192 mai puține față de luna februarie 2020. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel național, în luna martie a acestui an este cu 3.813 mai mare față de perioada similară a anului trecut.”, informează ANCPI.
În capitală se regăsesc câteva dintre cele mai extravagante apartamente din România. Conform statisticilor Korter.ro, prețul la apartamente noi în București pot să ajungă chiar și până la peste 2 milioane de euro.
Cu toate că pandemia de coronavirus nu a afectat încă tranzacțiile din sectorul imobiliar, specialiștii sunt rezervați în ceea ce privește efectele pe termen lung. O parte dintre specialiști se așteaptă ca acesta să fie începutul unei noi crize economice, care va afecta și prețurile din sectorul imobiliar. Specialiștii și investitorii imobiliari se așteaptă ca efectele pandemiei de coronavirus să se întindă pe minim un an de zile. Totodată, efectele acesteia ar putea să le fie chiar mai severe ca și cele din urma crizei economice din anul 2008.
Într-un raport efectuate de London Business School se precizează că cele mai afectate domenii urmează a fi turismul, transportul aerian, industria petrolului și industria auto. Recesiunea mondială va afecta pe toată lumea, inclusiv țările bogate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!