De anul viitor, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, sistemul de impozitare al proprietăţilor imobiliare se modifică. „Impozitul pe clădiri se va calcula în funcţie de destinaţia clădirii, adică rezidenţială sau nerezidenţială şi nu în funcţie de deţinătorul ei (persoană fizică sau persoană juridică), ca până acum”, a declarat Marius Fandly, şef adjunct al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Bihor. Schimbarea modului de impozitare va duce la creşterea şi de până la zece ori a taxelor pentru persoanele fizice ale căror locuinţe sunt folosite în scopuri comerciale şi nu pentru locuit.
Modificări
Conform noului Cod Fiscal, clădirile vor fi clasificate în rezidenţiale, nerezidenţiale şi cu destinaţii mixte. „În cazul clădirilor rezidenţiale deţinute atât de persoane fizice cât şi de persoane juridice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% şi 0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii. În cazul clădirilor nerezidenţiale deţinute atât de persoanele fizice, cât şi de persoane juridice, impozitul pe clădiri se va calcula prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2% şi 1,3% asupra clădirii”, a precizat şeful adjunct al AJFP Bihor. Deci, persoanele fizice care plătesc în prezent aceleaşi impozite, indiferent de scopul în care este utilizat imobilul, vor datora mai mulţi bani la bugetul de stat. Este vorba de persoanele fizice care deţin clădiri nerezidenţiale, folosite în scop economic, precum sedii de firme, spaţii comerciale sau clădiri de birouri, care vor plăti dublu sau chiar de zece ori mai mult pentru impozit decât plătesc în momentul de faţă. Prin aplicarea unui calcul unitar pentru clădirile utilizate în scop nerezidenţial atât de firme, cât şi de persoane juridice, Ministerul Finanţelor vrea să promoveze un tratament corect pentru mediul de afaceri, urmând a fi eliminat tratamentul fiscal discriminatoriu dintre persoanele fizice şi juridice care folosesc o clădire în acelaşi scop, respectiv realizarea unei activităţi economice.
Persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau întreprinderile familiale vor plăti impozit ca orice persoană fizică pe sediul care îl au în locuinţa rezidenţială. Doar în cazul în care decontează cheltuieli pe firmă vor plăti impozitul mărit.
Pentru clădirile nerezidenţiale deţinute de persoanele fizice, valoarea impozabilă trebuie stabilită prin raport de evaluare, dacă aceasta nu a fost construită sau dobândită în ultimii cinci ani. „În cazul clădirilor cu destinaţie mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se va calcula prin însumarea impozitului calculat pentru suprafaţa folosită în scop rezidenţial cu impozitul determinat pentru suprafaţa folosită în scop nerezidenţial”, a explicat Marius Fandly.
Pentru clădirile nerezidenţiale deţinute atât de persoane fizice cât şi de persoane juridice, utilizate pentru activităţi în domeniul agricol, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii. „Din 2016 va fi eliminată taxa hotelieră şi, de asemenea, este eliminată prevederea potrivit căreia persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit majorat pe acestea”, a declarat reprezentantul Fiscului bihorean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!