Părerile despre cum arată Municipiul Oradea și despre evoluția acestuia din ultimii ani sunt împărțite. Unele voci care spun că Oradea este unul dintre orașele cu cea mai amplă dezvoltare în ultima vreme. Altele se mândresc că Oradea este „Destinația anului”, clasare rezultată în urma unor sondaje mai mult sau mai puțin subiective.
[eadvert]
Sunt însă și voci care critică nivelul redus de salarizare din Oradea și Bihor, și cel al dezvoltării economice, comparativ cu cel din județele învecinate.
„Covorul roșu pentru economie”
O părere obiectivă, bazată pe cifre, a fost reliefată de directorul editorial al Ziarului Financiar, Cristian Hostiuc, prezent la Oradea cu ocazia unui eveniment organizat de Ziarul Financiar împreună cu First Bank, marți, 21 iunie 2022.
„Oradea se vede de la București, mai ales, prin prisma domnului Ilie Bolojan. El este perceput de la București ca un bun gospodar. Dacă ne uităm pe datele macroeconomice, așa seci cum sunt ele, Bihorul nu este un județ puternic economic la potențialul pe care îl are. Din păcate, cred că 30 de ani Bihorul a pierdut timpul. Dacă ne uităm la produsul intern brut pe cap de locuitor, Bihorul are undeva la 9.600 de euro, Clujul are 17.000 de euro, aproape dublu, iar Aradul are 12.000 de euro, cu 20% peste Bihor”, a precizat Cristian Hostiuc.
Întrebat care crede el că ar fi cauzele, directorul editorial al ZF, a observat că, în primul rând sunt prea puțini investitori străini. Apoi, sunt prea puține, sau chiar deloc, clădiri de birouri. „Pe de altă parte, Oradea are un învățământ destul de bun. Dar toți cei care termină aici pleacă spre Cluj sau Timișoara. Adică, toți cei care ar putea să lucreze în servicii, unde valoarea adăugată este mai mare, pleacă din Oradea. Pleacă, probabil, pentru că văd că nu sunt clădiri de birouri cum sunt la Cluj, Timișoara, Iași, București. Pleacă unde simt că le este mai bine”, a declarat directorul editorial al ZF.
Vizavi de ce ar trebui făcut pentru a crește atractivitatea Oradiei și Bihorului, Cristian Hostiuc este de părere că ar trebui aduși dezvoltatori de birouri. „Acuma este o competiție extraordinară în atrage clienți. Iașul oferă clădiri de birouri, Timișoara oferă clădiri de birouri, Bucureștiul oferă clădiri de birouri. Investitorii au de unde să aleagă. Nu poți să-i chemi aici și să le spui că vei construi clădiri de birouri. Nu, ei vor deja să existe. Există industrie la Oradea. S-au făcut lucruri importante, dar este mult prea puțin. Paradoxal, aeroport există, educație există, Oradea este un oraș foarte frumos, din punctul meu de vedere peste Cluj, dar nu există o aplecare mai ridicată către zona economică. Trebuie să existe un mind mainset care să zică: avem un deceniu, trebuie să rezolvăm economia. Trebuie să facem orice, să punem covorul roșu, să rezolvăm economia”, este de părere Cristian Hostiuc.
Cu ce ne lăudăm
Prezent la evenimentul organizat de ZF, primarul Oradiei, Florin Birta, a prezentat atuurile Oradiei pentru atragerea de investitori străini. „Suntem conectaţi la reţeaua europeană de autostrăzi şi asta este un avantaj pentru un investitor. Din Oradea până în Budapesta faci 2 ore jumate, până în Viena 5 ore, iar până în Bucureşti, aceeaşi distanţă până la Viena, faci 9-10 ore. Faptul că ne aflăm la graniţa Nord-Vest şi suntem conectaţi înseamnă un avantaj”, a precizat edilul.
Acesta a mai informat că în ultimii ani în Oradea au fost atrase investiţii private de peste 400 mil. de euro, care au dus la crearea a 12.000 de locuri noi de muncă doar în Oradea.
Vizavi de lipsa clădirilor de birouri, Florin Birta a explicat că în urmă cu trei – patru ani s-a încercat și la Oradea dezvoltarea clădirilor de birouri, căutându-se terenuri adecvate în municipiu. „A venit această pandemie, care a dat total peste cap lucrul la birou, astfel încât nimeni nu a mai fost interesat să la construiască. Suntem acum din nou în discuţii cu aceşti investitori”, a declarat primarul Oradiei.
Trimite articolul
XAstia sunt psd isti domnule! Oradea cel mai cel oras super (sub)dezvoltat economic si social cultural si …sportiv! Aeroportul e plin …de berze ! O uitat p..limea ca pe timpul lui mangau spuneau ca vine bolovanul si vor zbura avioanele din 5 in 5 min ! Nu i problema p limea voteaza galben albastru
O mare saracie e in Oradea. Ne evita toata lumea. Ma refer la firme mari si nimeni nu se muta aici ca in Cluj. Dar lasa ca mai turnam niste borduri. Birtocul se lauda cu banii tocati pe betoane, doar ca banii aia nu aduc nici un profit inapoi.
Da clar de birouri e nevoie.
Si porfir.
-
Vezi ca nu intelegi nimic? Birourile alea inseamna firme care necesita munca de birou. Sunt exact firmele alea ce aduc salarii mari pe care Oradea nu le are, si exact cladirile alea arata dezvoltarea orasului, dezvoltarea economica. Bine spui nu vrem birouri, vrem munca la banda pe salar minim. Birurile alea cer oameni pregatiti pe care Oradea nu ii are, sau de asta pleaca
si educatia ii o problema la oradea
facultati de turism de farmacie si de drept
pai ce faci cu avocati cu farmaciste si cu turism?
ar trebui mai multii inginerii si IT
-
Unul care scrie “multii inginerii” se plange de educatie…
Si repeta ca papagalul povestea cu IT.
Sa radem cu prosti.
Bihoreanul de rand oricum nu vrea sa lucreze. Dacă vin corporațiile cu birouri de sticlă, bihoreanul de rând va spune “ce sa lucrez eu la ăștia pe 3500 de lei? Ca șefu face milioane și mie îmi arunca niște mărunt. Mai bine asistat social decât sclav baaa. Ceașcă, Putin și Bernie Sanders is zei”
Deci probabil ca nu e o idee rea ca Bihorul sa se axeze pe turism. Centrele economice vor fi Timișoara și Cluj, orașe cu puțini socialiști per capita, dar Bihorul poate deveni hub-ul turistic unde oamenii cu bani din Timi și Cluj pot veni în weekenduri. Sincer, nu e o idee rea..
-
Nu faci bani din turism Nu poti ca 200mii de oameni sa traiasca din turism. Iti vin 100mii de turisti pe an, si aia majoritatea batrani care fac poze. Nu vin turisti la la Constanta sau Mamaia cu bani care sa lase mii de euro. Turistii ce vin in Oradea nici bani de taxiu nu au, ce mai vorbim aici!!!