Primarul Marcel Sas Adăscăliții s-a filmat într-un decor cu zeci de dosare care reprezintă munca pentru dotarea cu mijloace fixe, cu aparatură adică, la ambulatoriu. Tot pe-atâtea documente sunt în format electronic. O altă stivă de dosare e pentru dotarea internatului scolii, iar un alt maldăr e pentru centrul recreativ.
[eadvert]
În acest fel primarul a vrut să le răspundă oamenilor la întrebarea “ce lucrează angajații primăriei?”. “Atunci când o primărie are foarte multe proiecte începute înseamnă că angajații sunt foarte ocupați”, explic[ primarul.
De un an și zece luni lucrează la Strategia de Dezvoltare a Marghitei împreună cu angajații primăriei. Primarul Marcel Sas Emil Adăscăliții spune că nu a considedrat oportun să vorbească însă despre strategie până nu a văzut că parcul industrial are unde se dezvolta ca investiție și are și finanțare și până ce Marghita nu a primit statutul de stațiune turistică.
“Știu că în momentul în care marghitenii m-au votat au făcut-o ca totul să fie mai bine, orașul să se dezvolte într-un ritm mai rapid și mai alert. Noi, angajații primăriei depindem însă de foarte mulți factori ca să implementăm un proiect”, spune Marcel Sas Adăscăliții. Primarul le-a vorbit apoi localnicilor despre fazele prin care trebuie să treacă un proiect de la stabilirea temei prioritare pentru municipiu, adică tema de proiectare, apoi identifcarea surselor de finanțare nerambursabile. Găsirea unei surse de finanțare durează între 2 luni și un an.
Urmează apoi ca aleșii să voteze deschiderea liniei de finanțare, achiziția și întocmirea studiului de fezabilitate, obținerea avizelor, operațiune care durează între 3-6 luni, urmează apoi aprobarea în consiliu a indicatorilor tehnico-economici, aprobarea participării la programul de cofinanțări, scrierea și depunerea cererii de finanțare care se poate întinde între 1-3 luni, semnarea contractului de finanțare nerambursabilă care poate dura între 6-12 luni, achiziția serviciilor privind proiectul tehnic și de șantier, întocmirea proiectului tehnic și eliberarea autorizației de construire care poate dura între 3-6 luni, aprobarea proiectului tehnic în consiliu, achiziția executării lucrărilor, execuția lucrărilor care durează între 4-18 luni. Perioada de implementare este între 2-4 sau 5 ani.
Moștenire de 10 milioane euro
Marcel Sas Adăscăliții a trecut în revistă proiectele care se derulează în oraș și ceea ce va urma să se întâmplă. La categoria proiecte moștenite primarul a menținoant centrul multifuncțional recreativ care este de fapt un miniaquapark și e acum în licitație urmând să fie amenajat aproape de bazinul de înot, proiect de aproape 5 milioane de euro, centrul de formare în antreprenoriat în domeniul agricol și agroalimentar, în fapt noua piață, amplasată în spatele vechii piețe, proiect de un milion de euro, reabilitarea podului peste Barcău, 800.000 euro, reabilitarea, modernizarea și dotarea bibliotecii, care valorează 1,2 milioane de euro și bazinul didactic, proiect de 1,5 milioane de euro.
“Sarcina mea ca primar a fost să mă asigur că aceste proiecte se derulează într-un mod mai rapid, să le monitorizez, să le verific și să mă asigur că se derulează în normalitate conform devizelor. Valoarea acestor proiecte este de 10 milioane de euro”, a tras o primă concluzie primarul Marghitei.
În doi ani, proiecte de 68,6 milioane de euro
Este vorba despre 34 de proiecte. Proiecte începute și a căror finanțare e asigurată, de la preluarea mandatului. Lista începe cu baza sportivă de tip 1 la fostul stadion, proiect în valoare de 1,5 milioane euro, reabilitare și dotare cabinet medical la Cheț, proiect de 200.000 euro, reabilitare consolidare și dotare la Căminul Cultural Cheț, la fel, proiect în pregătire, în valoare de 500.000 euro, construcție și dotare complex sportiv la fost locație IMU unde se face o bază de agrement în valoare de 5 milioane de euro, modernizarea Ambulatoriului Spitalului Dr. Pop Mircea cu un lift necesar transportării pacienților, proiect de 300.000 euro, construirea centrului cardio-vascular, proiect de 3,5 milioane euro poziționat în pădurea de lângă Cabana Bihorului, un proiect care va asigura turismul medical în Marghita, reabilitare și modernizare la Școala Gimnazială Cheț e un proiect de 600.000 euro, dotare și modernizare la Liceul Horvath Janos, un proiect care va fi început după finalizarea sălii de sport din instituție, un proiect de 3 milioane de euro. Proiectul privind reabilitarea, dotarea și modernizarea Primăriei are alocate alte 3 milioane de euro.
“Clădirea Primăriei are formă de U și noi vrem să închidem această formă cu o sală unde cetățenii vor avea posibilitatea să intre în contact cu angajații primăriei să-și plătească taxele și impozitele într-un mediu deschis, și la etaj să facem o sală de ședințe și ceremonii. Aceste proiecte se derulează prin Compania Națională de Investiții”, a explicat primarul Marghitei. Prin POAD se vor derula proiectele de regenerare urbană, respectiv amenajarea a 5 parcuri, 3 dintre ele poziționate în Pandurilor, la ANL-uri, și care valorează 1,3 milioane de euro, iar celelalte două în zona de promenadă termală. Tot prin POAD este proiectul de mobilitate urbană, proiect pentru 11 km de piste de biciclete, de 3 microbuze electrice cu 5 stații de reîncărcare, microbuze care vor deservi transportul în comun dintre Cheț și dinspre Ghenetea,astfel încât să aibă stații importante la autogară, la spital, la parcul industrial. “Aici vorbim de 6 milioane de euro. Prin PNRR avem reabilitare corp ATI Spitalul Municipal, 10 milioane de euro e finanțarea și aici e vorba de o reabilitare generală și interior și exterior, a sistemului de ventilație, de alimentare cu apă și curent. Următorul proiect vizează asigurarea infrastructurii pentru transportul verde, proiect de 600.000 euro care prevede camere de supraveghere inteligente, sistem de parcare inteligent, semaforizare”, a spus Marcel Sas Emil Adăscăliții.
Există un proiect pentru 10 stații de reîncărcare electrică în valoare de 300.000 euro, un proiect care vizează conexiunea dintre Marghita și Cheț pe 6 km pe piste de biciclete, proiect în valoare de 1,5 milioane euro. Primarul spune că a obținut o finanțare pentru 70 de locuințe sociale moderne pentru persoanele dezavantajate în valoare de 3 milioane de euro.
“Planul urbanistic general e ca un fel de biblie pentru fiecare oraș fiindcă în funcție de acesta e gândită toată dezvoltarea orașului și e finanțat cu 30.000 euro. Construirea unei creșe de 2,8 milioane de euro e imperios necesară pentru că cea existentă nu mai deservea numărul necesar de copii. Este o creșă foarte frumoasă și foarte modernă și de-abia aștept să începem lucrarea. Prin Programul Anghel Saligny avem depuse spre finanțare extindere rețea de gaz în Marghita, Cheț, Ghenetea în valoare de 5,8 milioane de euro, finanțarea este în așteptare pentru confirmare, următorul proiect e reabilitatre drum Cheț și Ghenetea, vorbim de străzile care nu sunt asfaltate, proiect de 4,5 milioane de euro”, a subliniat șeful Primăriei Marghita.
Următorul proiect prezentat e cel de îmbunătățire a infrastructurii agricole rutiere, drumuri care oferă posibilitatea fermierilor să aibă acces la zonele agricole mai întinse, proiect de 1,2 milioane de euro, există și un proiect de 600.000 euro pentru 15 stații de reîncărcare. “După implementarea acestor proiecte Marghita va fi un oraș verde, în Marghita vor fi minim 25 de stații de reîncărcare electrică în toate zonele orașului. Centrul Educațional Multiuncțional Octavian Goga chiar dacă e un proiect moștenit eu l-am gândit în totalitate are o valoare de 4,8 milioane de euro și sunt bucuros să-l implementez în continuare”, a ținut să spună primarul.
Sunt apoi proiecte derulate prin Consiliul Județean pentru platforme de colectare a deșeurilor voluminoase, pe strada Brândușei, în valoare de 300.000 euro, adăposturi pentru câinii fără stăpân de 60.000 euro , un proiect foarte necesar având în vedere că orașul e plin de câini fără stăpân, autogara din Marghita care valorează 200.000 euro, construcția sălii de sport de la Liceul Horvath Janos care valorează 900.000 euro “fiindcă ani de zile acești copii s-au deplasat până la stadion să facă orele de sport, au fost generații de sacrificiu. Și există proiectul parcului industrial care după achiziționarea terenului se va materializa într-o investiție de 4 milioane de euro.
De la bugetul local avem proiecte începute cum e parcul de joacă de la Aleea Înfrățirii în valoare de 30.000 euro, acum amenajăm parc de joacă în spate la CBA, în valoare de 40.000 euro, gospodărire apă Cheț și Ghenetea, e un proiect de 850.000 euro și amenajarea va fi ridicată după demolarea turnului de apă, reabilitare drum Oituz-Dunării-Vâlcelelor-Toamnei, alimentare cu apă pe strada Caragiale, extindere Grădinița nr. 1 , proiect în valoare de 800.000 euro pentru că sunt foarte mulți părinți care așteaptă să-și dea copiii la grădiniță dar nu pot fi grupele mici nu au suficient spațiu.Sunt vremuri dificile au crescut preșurile, sunt proiecte în care suntem în situații dificile pentru a le finaliza, dar muncim la asta, sunt proiecte la care am fost nevoiți să ajustăm prețurile și din această cauză au fost tergiversate. Dar e și o perioadă optimă pentru toți primarii din țară pentru a obține noi finanțări, fiindcă o administrație eficientă e când dintr-un leu faci o investiție de 10 lei, adică tu pui un leu, doi lei și mai obții 8 lei de la comunitatea europeană. Acestea sunt investiții inteligente și eficiente”, a explicat primarul Marghitei.
Se caută finanțări pentru promenada termală, parcare supraetajată
Marghita. Proiecte aflate în pregătire pentru a obține finanțări e o alt[ categorie prezentată de primar. Primul proiect la această categorie e promenada termală care ar urma să se întindă de la vechiul ștrand la Cabana Bihorului, și care presupune parcelarea unor zone și darea în concesionare către terțe persoane cum e la Tășnad, dar într-o formă mai organizată, pentru construcția de hoteluri, piscine, spații de joacă. “Vrem și noi ca toate orașele mari să avem o piațetă centrală unde să aibă posibilitatea toți cetățenii să se plimbe într-o zonă fără mașiniȚ, a punctat Marcel Sas Adăscăliții.
Primarul a vorbit apoi despre aquapark, pentru care se pregătește studiul de fezabilitate și care “va fi prima investiție care va porni această dezvoltare turistică”. Primăria pregătește proiect pentru obținerea finanțării pentru piste de biciclete Ghenetea –Marghita prin AFIR pe o lungime de 15 km. Școala din Ghenetea e trecută în administrare locală pentru a amenaja acolo un cămin cultural și cabinet medical. Primarul e gata să valorifice finanțările care se oferă în domeniul medical și vrea să amenajeze un Dispensar TBC modern, cel vechi fiind perimat , o nouă stație de salvare va fi amenajată la ieșirea din oraș, cea actuală ocupă o suprafață foarte mare în centrul orașului, iar Marghita are o lipsă acută de teren. În locul stației de salvare se dorește amenajarea unei parcări supraetajate.
“Suntem pe punctul de a prinde o finanțare pentru reabilitarea Chirurgiei pentru că această secție e cam singura care nu a fost reabilitată. Suntem în pragul de a obține o finanțare pentru amenajarea unui parc de panouri fotovoltaice pentru ca de aici să asigurăm alimentarea cu curent a străzilor și a instituțiilor. Pentru centura ocolitoare avem schița și un studiu de prefezabilitate. Și sperăm că prin finanțarea de la Ministerul Mediului pentru insule ecologice vor rezolva problema eternă a tuturor și anume prețul deșeurilor…Aceste proiecte nu puteam să le fac singur, fiecare angajat al primăriei își are aportul lui. Acest oraș se poate dezvolta doar împreună: noi și cu dumneavoastră pentru că totul se face pentru dumneavoastră și cu dumneavoastră. Marghita în următorii 8 ani va fi de nerecunoscut pentru că va avea parte de o dezvoltare extraordinar de frumoasă”, a transmis primarul Marcel Sas Emil Adăscăliții.
Trimite articolul
X:))))))))))))))))))))))))
Lasa tu planurile pe opt ani ca nu mai suntem in comunism, acolo se faceau planuri si oricum nu mai prinzi tu un mandat.
Pana acuma, in afara de planuri si măsuri proaste nu ai facut absolut nimica pentru oras asa ca vezi ce poti face acuma in afara sa-ti umplii buzunarul.