De săptămâna trecută, orice vânzare sau închiriere de spaţiu locativ sau de magazin se poate face doar însoţită de certificatul energetic. În caz contrar, ele sunt supuse nulităţii relative, potrivit prevederilor Codului Civil.
Astfel, conform Legii nr. 159/2013, proprietarii sunt obligaţi să prezinte certificatul de performanţă energetică la vânzarea sau închirierea unei locuinţe. Mai mult, chiar şi anunţurile de vânzări sau de închirieri trebuie să conţină clasa energetică a imobilului respectiv.
Informaţii despre cum se obţine certificatul de performanţă energetică ne-au fost furnizate de către unul dintre cei 40 de auditori autorizaţi din Bihor, inginer Florina Ioana Ene.
Paşi de urmat
„Proprietarul unei locuinţe sau magazin care doreşte să vândă sau să închirieze trebuie să apeleze, în primul rând, la un auditor autorizat. Lista auditorilor autorizaţi din judeţ poate fi consultată pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”, a precizat Florina Ioana Ene. Lista auditorilor mai este cunoscută şi de notarii publici.
După ce au contactat un auditor, proprietarul trebuie să-i prezinte acestuia un minim de documente: CF-ul imobilului, copie de pe actul de identitate al proprietarului, schiţa casei, detalii despre instalaţiile de apă şi încălzire şi un număr de telefon al administratorului. „De cele mai multe ori, multe dintre aceste documente lipsesc, iar administratorul este cel mai în măsură să cunoască lucrările care s-au făcut în cadrul blocului”, spune specialistul.
Urmează vizita la faţa locului şi măsurătorilor de rigoare. „Contează şi orientarea blocului sau dispunerea apartamentului în cadrul acestuia, dar şi tipurile de calorifere ori dacă locuinţa are climă sau nu”, punctează Florina Ioana Ene. De obicei apartamentele de la parter, de la ultimul etaj sau de pe colţ sunt într-o clasă energetică mai slabă.
„Un certificat energetic poate fi obţinut cu foarte mult spirit de răspundere în două – trei zile”, apreciază auditorul energetic. Cât priveşte costul unui astfel de certificat, acesta este în funcţie de numărul de camere, la case costul fiind mai mare. Un preţ mediu al unui certificat energetic ar fi de 100 de euro.
Florina Ioana Ene ne-a mai informat că nu este necesar certificat energetic pentru casele cu suprafaţă mai mică de 50 mp, pentru casele de vacanţă utilizate mai puţin de patru luni pe an, pentru lăccaşurile de cult şi clădirile de patrimoniu.
Potrivit acesteia, introducerea certificatului energetic va duce şi la o conştientizare a cumpărătorilor cu privire la ceea ce cumpără. „Dacă până acum lumea considera că certificatul energetic este o investiţie inutilă, acuma va ieşi în evidenţă faptul că cei care vor alege o locuinţă de o clasă energetică superioară vor avea mai puţin de plătit la întreţinerea acesteia. Mai mult, certificatul energetic îţi recomandă şi ce ai putea face pentru a obţine un confort termic mai bun”, conchide Florina Ioana Ene.
Aceasta precizează că există ţări unde şi impozitarea se face pe baza clasei energetice a locuinţei. Pentru locuinţele mai slabe din punct de vedere energetic impozitul este mai mare, tocmai pentru a-i obliga pe proprietari să şi le reabiliteze.
Una peste alta, certificatul energetic este un document necesar în condiţiile în care preţul energiei este tot mai mare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!