Medicul orădean Dorel Iancu a demonstrat că agricultura, respectiv creşterea cătinei şi a albinelor, se îmbină foarte bine cu medicina.
„Acum câţiva ani am citit despre beneficiile cătinei şi dat fiind faptul că aveam nişte teren am decis să înfiinţez o astfel de plantaţie. M-am informat mai mult şi am cumpărat material săditor de la Bacău, de la fostul institut care s-a privatizat. Astfel, în 2009 am plantat 1.300 de fire pe un hectar de teren. Pe vremea aceea, investiţia nu era foarte mare, puieţii costând circa 3-3,5 lei bucata”, ne-a relatat medicul orădean.
„Un lucru nu am ştiut însă: că se culege foarte greu. În primul an am avut entuziaşti care au venit să culeagă, un fel de clacă. Producţia nu a fost foarte mare, dar aşa este în primii ani. Cu toate acestea, am reuşit să vând ceva şi am fost mulţumit. Anul următor nu prea am găsit oameni care să vină la cules, aşa că m-am descurcat mai greu. Au urmat şi nişte ani mai secetoşi, aşa că a trebuit să plantez unde s-au uscat”, a subliniat medicul. Pentru că cătina are proprietatea de a drajona mult, există posibilitatea de a extinde plantaţia cu puieţi din plantaţia proprie. În jurul plantei mamă apar puieţi de aceeaşi calitate ca şi planta mamă şi atunci îţi poţi permite să te extinzi fără să mai cumperi puieţi de la firme, fiindcă toate costă.
„Ca şi orice altă cultură şi aceasta are nevoie de îngrijire. Dacă plantaţiei îi dai apă şi hrană, adică îngrăşământ, ai producţie”, spune bihoreanul.
Întreţinere înseamnă ca, în timpul verii, să fie cosit de două-trei ori terenul plantat cu cătină, să fie făcute la timp tăierile de creştere şi fructificare, să fie udată. Dacă peste vară e secetă, cătina trebuie udată, câţiva litri la fiecare puiet, la câteva săptămâni. De asemenea, mai poate fi administrat îngrăşământ natural. Iarna trebuie făcute tăierile ca să crească pe verticală şi să rodească.
Conform specialiştilor, cătina se poate planta oriunde până la înălţimi de 2000 de metri. Cătina e foarte puţin pretenţioasă faţă de sol. Singura condiţie e să aibă soare cât mai mult. Să nu fie pe versant nordic.
Beneficii
Uleiul de cătină e cel mai bogat produs natural în carotenoide, după uleiul de palmier. Are acţiune antiinflamatorie, antibacteriană. Este folosit în tratamentul plăgilor şi ulceraţiilor greu vindecabile, al arsurilor, ulcerului gastric sau în ginecologie. Are efecte regenerante, de întinerire şi este folosit în foarte multe boli, atât pentru prevenire, cât şi pentru tratare. Uleiul de cătină este un adevărat elixir pentru ochi. El măreşte acuitatea vizuală, combate oboseala oculară şi încetineşte evoluţia bolilor de ochi. Uleiul de cătină conţine cea mai bogată substanţă naturală în vitamina E din lume. Vitamina E este supranumită şi vitamina tinereţii şi a fertilităţii.
Apicultor
„Gândindu-mă că nu are cine să polenizeze cătina, am cumpărat şi câţiva stupi de albine. Abia mai apoi am aflat că de fapt polenizarea la cătină este masculul de cătină. Acesta nu fructifică şi are o coroană mai deasă decât cea a femelei. Singura funcţie pe care o are într-o plantaţie este aceea de fecundare. Într-o plantaţie clasică se foloseşte un mascul la circa opt-nouă plante de cătină”, spune Dorel Iancu. În prezent, fermierul bihorean are nu mai puţin de 34 de stupi de albine. Mierea o valorifică pe piaţa liberă şi la Apicola. Marea supărare a bihoreanului este că pădurea din apropierea terenului său se tot taie. „Era aici o mică pădurice de salcâmi dar din păcate s-a tăiat iar albinele au tot mai puţină mâncare”, a precizat fermierul. În anul 2010, Dorel Iancu a aplicat pe Măsura 141 – Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă, primind astfel o mică subvenţie.
Sfatul specialistului
Creşterea albinelor este o tehnologie destul de uşor de aplicat, necesită un anumit bagaj de cunoştinţe, o investiţe accesibilă şi multă multă pasiune”, spune directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor, Nicolae Hodişan. Ca şi areale, albinăritul a oferit condiţii dintre cele mai diverse de la câmpie până pe crestele munţilor, albinele găsind condiţii de recoltare a polenului, fiind un factor de subzistenţă din cele mai vechi timpuri, sau un mod de trai îndestulător. „Piaţa de desfacere este foarte atractivă atât în ţară cât şi în ţările Uniunii Europene. Creşterea albinelor în sistem bio are tot mai mulţi adepţi atât în rândul crescătorilor cât şi în rândul consumatorilor, mierea fiind cunoscută ca un remediu naturist iar sintagma de eco sau bio îi reconfirmă acest statut.
Citiți principiile noastre de moderare aici!