Nu vă îngrijoraţi, se mai întâmplă, fac parte din farmecul vieţii; cum am putea aprecia starea de bine, dacă uneori nu ne-ar fi rău!?
Ce puteţi face?
Depinde de cât de rău vă este şi de ce sunteţi dispuşi să faceţi ca să vă treacă. Sugestii:
1. prima şi cea mai importantă recomandare este: dacă faceţi ce scrie mai jos şi starea dvs. nu se ameliorează în decurs de 6-12 ore, prezentaţi-vă la medic; la fel dacă starea dvs. este foarte “rea”; sub mahmureală se pot ascunde colici biliare, ulcere perforate, infarct miocardic, accident vascular cerebral, pusee hipertensive, etc….
2. beţi 0,5-1 litru lichide călduţe spre calde, de preferinţă sub formă de ceai de sunătoare, mentă, muşeţel cu sau fără lămâie; 0,5-1 litru supă de legume (adică 1l apă sărată în care aţi fiert 3 morcovi, 3 rădăcini de păstârnac sau 3 de pătrunjel) cu sau fără câţiva tăiţei de casă; starea de mahmureală se datorează deficitului de potasiu, de unde şi recomandarea de a bea bulion (doar dacă nu aveţi ulcer)
3. o plimbare în aer rece, curat, adică într-un parc şi nu prin magazine
4. turnaţi într-o cadă cu apă caldă 1kg sare grunjoasă obişnuită sau sare grunjoasă de mare şi staţi în apă 20-30 de minute, dacă nu sunteţi hipertensiv sau cardiac; baia aceasta va favoriza transpiraţia şi implicit eliminarea substanţelor care vă dau starea neplacută.
5. dacă aveţi simptome digestive (greaţă, senzaţie de greutate, balonare) beţi 1/2-1 linguriţă de bicarbonat, după care beţi un pahar cu apă minerală şi plimbaţi-vă 10-15 minute. Bicarbonatul se poate stinge cu oţet, rezultând aşa-numita “broză” a bunicilor noştri.
6. alimentele dietetice care pot fi consumate în astfel de stări sau în diaree sunt: supa menţionată mai sus, pâine prăjită unsă cu puţin unt, brânză de vaci, macaroane fierte cu brânza de vaci, mere rase, eventual un grătar din piept de pui sau de curcan. NU cartofi pentru că fermentează şi dau colici, adică dureri de burtă (cartofii fierţi în chip de aliment dietetic sunt o preferinţă inexplicabilă)
7. 1-2 aspirine, nu mai mult (după ce aţi consumat o felie de pâine prăjită sau 2-3 biscuiţi, niciodată pe stomacul gol) şi cât mai multe lichide, de preferinţă sub formă de ceaiuri.
8. evitaţi privitul la televizor şi calculatorul în astfel de situaţii, închideţi-vă telefoanele şi soneriile; relaxaţi-vă, starea de relaxare diminuează starea de rău: inspiraţi şi expiraţi adânc repetat (metoda celor trei de 6, provenită din yoga: respiraţi adânc şi număraţi în gând până la 6, staţi în inspir blocat şi număraţi în gând până la 6, expiraţi lent numărând în gând până la 6; repetaţi de 5-6 ori)
9. înlocuiţi comentariile dvs. mentale gen “mi-e rău/nu mai pot/mor/iar o să-mi fie rău o săptămână/aşa-mi trebuie dacă mănânc ca un (o)… “ cu “momentan mi-e rău dar dacă fac 1-2 din recomandările de mai sus îmi va fi mult mai bine iar până diseară o să-mi treac” (n.b. – diseară când e de dorit să nu o luaţi de la capăt!).
Un an bun, fără mahmureală!
Dr. Rodica Sirban, medic nutriţionist, internist, diabetolo
Citiți principiile noastre de moderare aici!