Doctorii DSP explică faptul că intoxicația alimentară (TIA) este o afecțiune datorată consumului de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau paraziții.
[eadvert]
Semnele de boală pot să apară la intervale variind de la 2-3 ore, până la 2-3 zile, în funcție de microb. Acestea sunt: febră, stare generală alterată, scaune diareice, dureri abdominale, cefalee (dureri de cap), vărsături. Alimentele care pot determina producerea TIA nu prezintă, în majoritatea situațiilor, semne de alterare, nu au modificări ale consistenței, culorii, gustului și mirosului.
Pentru a nu se înmulți îngrijorător cazurile de toxiinfecții alimentare, medicii reamintesc un set de reguli de prevenire a acestei maladii, care poate provoca destule neplăceri, disconfort, dureri și complicații, precum și evoluții nedorite.
Păstrați curățenia
Pentru a preveni apariția toxiinfecțiilor alimentare, este necesară respectarea următoarelor reguli de bază:
– Spălaţi-vă bine mâinile înainte de prepararea alimentelor și foarte des în timpul preparării lor
– Spălaţi-vă mâinile înainte de servirea mesei
– Spălaţi-vă mâinile după utilizarea toaletei
– Spălaţi și dezinfectați suprafețele și ustensilele din bucătărie
– Protejați bucătăria împotriva insectelor, rozătoarelor și preveniți accesul oricăror altor animale (de apartament, de curte)
– Spălați bine, sub jet de apă, fructele și legumele, înainte de a le consuma;
– Serviți masa în spații curate
Separați materiile prime pentru prepararea alimentelor de mâncărurile deja preparate
– Carnea crudă de vită, porc, pasăre și pește, precum și ouăle, trebuie separate de celelalte alimente: mâncăruri preparate, alte tipuri de alimente care se consumă fără preparare termică prealabilă – mezeluri, brânzeturi, legume, fructe etc.
– Pentru păstrarea alimentelor folosiți vase care să nu permită contactul între alimentele nepreparate (carne crudă, ouă) şi cele preparate sau care se consumă fără preparare termică
Prelucrarea termică a alimentelor trebuie să fie riguroasă
– Asiguraţi o prelucrare termică riguroasă, în special a cărnii de vită, porc, pasăre, peşte şi a ouălor. Ouăle de raţă se consumă numai după o fierbere de minimum 20 de minute de la începerea fierberii apei
– Temperatura pe care trebuie să o atingă întreaga cantitate de alimente în timpul prelucrării termice (gătitului) trebuie să fie mai mare de 70 ºC ; evitaţi prepararea cărnii „în sânge”
– Reîncălzirea alimentelor trebuie să se facă riguros, atingându-se temperatura de 70 ºC
Păstraţi alimentele la temperaturi corespunzătoare, sigure
– Nu lăsaţi niciodată alimentele, după preparare, la temperatura camerei pentru mai mult de 2 ore
– Răciţi imediat după preparare toate alimentele gătite, care se pot altera uşor, de preferat la o temperatură de sub 5 °C
– Nu păstraţi o perioadă prea îndelungată de timp alimentele, chiar dacă le ţineţi în frigider
– Nu decongelaţi produsele congelate sub jet de apă caldă şi nici la temperatura bucătăriei, ci în interiorul frigiderului, după ce le scoateţi din congelator
– Consumarea alimentelor pregătite pentru sugari trebuie să se facă imediat după prepararea lor, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider
– Laptele nepasteurizat trebuie obligatoriu fiert înainte de a se consuma
Utilizaţi doar apă şi materii prime sigure pentru prepararea mâncărurilor
– Folosiţi numai apă din sursă verificată (sigură), iar dacă nu aveţi certitudinea bunei calităţi a apei, fierbeţi-o
– Utilizaţi pentru pregătirea mâncărurilor, doar alimente proaspete şi cu aspect corespunzător
– Evitați consumul alimentelor care prezintă aspect, gust și miros modificate;
– Cumpăraţi numai produse alimentare păstrate şi comercializate în condiţii corespunzătoare de igienă (din spaţii autorizate)
– Spălaţi sub jet de apă fructele şi legumele
– Fiţi atenţi la termenul de garanţie al produselor achiziţionate; nu consumaţi produse al căror termen de garanţie este expirat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!