Ce este accidentul vascular cerebral
“Un accident vascular cerebral apare atunci când un vas de sânge (o arteră) care furnizează sânge la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag sangvin. În câteva minute, celulele nervoase din acea zona sunt afectate şi ele pot muri în câteva ore. Ca rezultat, acea parte a corpului care este controlată de zona afectată a creierului nu mai poate funcţiona adecvat”, a transmis şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Marius Pîrcioagă, pe baza informaţiilor de la specialişti. Directorul aminteşte că sunt două tipuri de accidente vasculare cerebrale (AVC): accidentul vascular cerebral ischemic (întâlnit în 80-85% din cazuri) când irigarea cu sânge este blocată într-o anumită parte a creierului. AVC ischemic e favorizat de obicei de ateroscleroza (afecţiune în care placa sau depozitele de grăsime – ateroame – depozitate pe pereţii arterelor de la nivelul creierului si gâtului pot duce la îngustarea sau blocarea fluxului sanguin. Depozitele de grăsime pot provoca tromboza cerebrală (se formează un cheag de sânge în cadrul unui vas de sânge de la nivelul creierului) sau embolism cerebral (pot apărea cheaguri de sânge în diverse zone din sistemul circulator, care se pot desprinde de pe peretele unei artere sau din mucoasa care căptuşeşte inima, ajungând la vasele de sânge ale creierului). Al doilea tip de AVC este accidentul vascular hemoragic, când vasele de sânge de la nivelul creierului se fisurează (sângerează) în ţesuturile cerebrale din jur, provocând o hemoragie intracerebrala. De regulă predispuşi şa AVC hemoragic sunt hipertensivii.
Semne şi indicii de AVC
La fel ca neurologii, inspectorii sanitari atenţionează bihoreii care vor avea nefericirea să sufere simptome AVC să se prezinte rapid la spital pentru că timpul poate fi decisiv în salvarea vieţii suferinzilor de AVC. Semnele ce indică de obicei un AVC sunt: paralizie bruscă a unui picior, braţ sau o parte a feţei, dificultăţi bruşte de vorbire sau de a înţelege ce se vorbeşte, tulburări bruşte de vedere cum ar fi vedere înceţoşată sau dublă, pierderea bruscă a coordonării sau probleme de echilibru, durere bruscă şi severă de cap, fără o cauză aparentă, amorţeală bruscă, slăbiciune sau ameţeli.
Directorul DSP informează că unele indicii pot ajuta bihorenii să constate la apropiaţii lor dacă au suferit un AVC şi în acest caz îi roagă să îi ajute la ajungerea la spital cât mai repede. Astfel, când o persoană încearcă să zâmbească, o parte a feţei este încremenită, iar muşchii feţei sunt căzuţi, când nu poate ridica braţele foarte sus sau când nu înţelege propoziţii simple si nici nu le poate reproduce – sunt indicii de un posibil AVC.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!