Angajamentele încheiate de deţinătorii de terenuri forestiere acoperă o perioadă de cinci ani de la data semnării acestora.
Plaţile de silvo-mediu cuprind doar acele angajamente care depăşesc cerinţele obligatorii relevante prevăzute de legislaţia naţională în domeniul silvic sau dreptul intern relevant, potrivit datelor din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).
De respectat
Cerinţele specifice pachetelor propuse în cadrul submăsurii sunt următoarele: Pachetul 1 – Asigurarea de zone de linişte. În cadrul acestui pachet fecare solicitant al sprijinului financiar delimitează o zonă de linişte compactă de cel puţin 20% din totalul suprafeţei eligibile angajate, delimitată prin limite parcelare/subparcelare.
În cadrul zonelor de linişte, pentru perioada de angajament, vor fi permise doar lucrări de împădurire, ajutorarea regenerărilor naturale, întreţinere a culturilor şi a seminţişurilor până la realizarea stării de masiv. Pe suprafaţa din angajament care nu face obiectul constituirii zonei de linişte se pot executa lucrările prevăzute de amenajamentul silvic. În situaţia în care pentru suprafaţa angajată, în afara zonei de linişte, există unităţi amenajistice încadrate în tipul funcţional TII, pentru care în amenajament sunt prevăzute lucrări speciale de conservare, aceste lucrări se vor aplica, cu excepţia recoltării de masă lemnoasă.
Pachetul 2 – Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rarituri poate fi aplicat doar în combinaţie cu Pachetul 1.
Fiecare solicitant al sprijinului financiar precizează unităţile amenajistice pe care urmează să efectueze rărituri cu atelaje pe toată perioada de angajament. Unităţile amenajistice selectate trebuie să se regăsească în planul lucrărilor de îngrijire a arboretelor din amenajamentul silvic, în secţiunea rarituri. Suma suprafeţelor unităţilor amenajistice selectate nu poate depăşi jumătate din suprafaţa totală a unităţilor amenajistice precizate în planul lucrărilor de îngrijire a arboretelor din amenajamentul silvic, în secţiunea rărituri. Suprafaţa anuală pentru care se poate solicita sprijin este de 20% din suprafaţa selectată (+/-10%).
Beneficiarii submăsurii 8.1 – Împădurirea şi crearea de suprafeţe împădurite vor putea aplica pentru submăsura 15.1 – Plati pentru angajamente de silvo-mediu numai după executarea ultimei lucrări de intreţinere a plantaţiei, considerat momentul închiderii stării de masiv, prevăzută în cadrul fişei submăsurii 8.1.
Sprijinul acordat în cadrul acestei măsuri este de tip compensatoriu.
Sprijinul este acordat anual, ca sumă fixă, acordată pe unitatea de suprafaţa (hectar) şi reprezintă o compensaţie pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare suportate de deţinătorii de terenuri forestiere care încheie angajamente voluntare pe o perioadă de 5 ani. Astfel, pentru Pachetul 1 – Asigurarea de zone de linişte: 25 euro/an/ha, Pachetul 2 – Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rarituri: 103 euro/ha/an pentru suprafaţa anuală pentru care se solicita sprijin în cadrul Pachetului 2.
Citiți principiile noastre de moderare aici!