Plângerea împotriva unui medic acuzat de malpraxis se depune la colegiul al cărui membru este medicul. Potrivit art. 457 alin. (1) al Legii 95/2006 acțiunea disciplinară împotriva unui poate fi pornită în termen de cel mult 6 luni de la data săvârșirii faptei sau de la data cunoașterii consecințelor prejudiciabile. Sediul Colegiului Medicilor Bihor se află în Oradea, str. Mărășești, nr. 19.
Abaterea disciplinară angajează răspunderea disciplinară a făptuitorului, Comisia de disciplină putând aplica una din următoarele sancțiuni: mustrare, avertisment, vot de blam, amendă de la 100 lei la 1.500 lei, interdicţia de a exercita profesia ori anumite activităţi medicale pe o perioadă de la o lună la un an sau retragerea calităţii de membru al Colegiului Medicilor din România.
Decizia pronunţată se poate contesta în termen de 15 zile de la comunicare. Potrivit art. 114. alin. (1) din Statutul Colegiului Medicilor din Romania contestaţia se depune la comisia de disciplină de la nivel teritorial, care, în termen de 3 zile lucrătoare, este obligată ca împreună cu dosarul cauzei să o trimită Comisiei superioare de disciplină. Atenție însă, contestaţiile depuse direct la Comisia superioară de disciplină sunt nule.
În cazul în care cel care a suferit din cauza unei erori medicale nu este mulțumit de decizia Comisiei superioare de disciplină, se poate adresa instanței de judecată pentru repararea integrală a prejudiciului material și moral suferit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!