„Aglomeraţia şi agitaţia care se creează zilnic, în orele de vârf mai ales, în preajma sărbătorilor de iarnă, atrag ca un magnet hoţii de buzunare, poşete, genţi. Pentru a nu face din aceste evenimente (cumpărăturile), ceva neplăcut, cu urmări triste, trebuie să ţinem seama de anumite aspecte care se referă la siguranţa personală şi a banilor destinaţi shopingului!”, precizează Ioana Indrieş, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor. O strategie de prevenire a acestui tip de furturi poate fi imaginată privind-o din punctul de vedere al hoţului. Acesta nu va îndrăzni să fure, să treacă la fapte când se simte observat, când nu poate lua cu uşurinţă obiectul dorit sau când are toate şansele de a fi prins.
Grijă la aglomeraţie
Hoţii de buzunare, atât femei cât şi bărbaţi – acţionează cel mai adesea în locuri aglomerate: pieţe, magazine, mijloace de transport în comun, în grupuri, fiecare ştiind foarte bine ce are de făcut. Unul dintre ei creează o diversiune – se împinge, de exemplu, altul, sustrage portofelul şi îl dă mai departe, la a doua sau a treia persoană. Victimele sunt alese cu predilecţie din rândul persoanelor vârstnice, îngândurate, neatente la ce se petrece în jurul lor, cu geanta ori poşeta într-o poziţie favorabilă furtului. Modul de operare diferă de la caz la caz. „Pentru a evita aceste evenimente, recomandăm cetăţenilor să fie precauţi la modul în care poartă poşeta, geanta: întotdeauna aceasta să fie imobilizată de braţ sau să o ţină în partea din faţă a corpului, lipită de haină. De asemenea, evitaţi transportarea unor sume mari de bani dacă nu vă luaţi măsuri de siguranţă corespunzătoare!! Dacă, totuşi, aveţi asupra dvs. aceste sume, nu ţineţi toţi banii într-un singur loc! Să aveţi mare grijă de bunurile dv. atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate , să acordaţi mai mare atenţie poşetei decât plaselor cu cumpărături deoarece hoţii speculează această neglijenţă. Nu păstraţi sume de bani în buzunarele laterale ale vestimentaţiei, genţilor sau sacoşelor. Banii se păstrează în buzunarele interioare ale vestimentaţiei, poşete sau borsete care au închizători sigure. În mijloacele de transport în comun sau atunci când staţi la rând pentru cumpărături, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuiţi!”, transmite Indrieş.
Multe tipuri de hoţi
Când efectuaţi o plată, nu scoateţi toţi banii pe care îi aveţi, nu-i număraţi în văzul tuturor! Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de „chilipiruri”, de cele mai multe ori produsele sunt fie contrafăcute, fie provin din săvârşirea unor infracţiuni şi evitaţi să intraţi în discuţie cu necunoscuţii care vă pot aborda pentru diferite acte de caritate. Ei pot fi escroci, al căror scop este acela de a vă înşela. Nu permiteţi persoanelor necunoscute să intre în casa dv., indiferent de pretextul folosit. Dacă se prezintă a fi reprezentanţi ai unor instituţii, societăţi etc., cereţi-le un document de legitimare, evitaţi să intraţi în discuţie cu necunoscuţii care vă pot aborda pentru diferite acte de caritate; ei pot fi escroci, al căror scop este acela de a vă înşela. Nu folosiţi obiecte de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice decât în condiţiile şi în locurile permise de lege. Deţinerea ilegală a acestora se pedepseşte cu închisoare! Evitaţi să consumaţi în exces băuturi alcoolice, comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de aburii alcoolului. Încercaţi să evitaţi conflictele, nu răspundeţi la provocări, cu violenţă iar dacă nu reuşiţi, sunaţi de urgenţă la S.U.A.U. 112- apel gratuit. În caz că sunteţi victima unei infracţiuni, reţineţi cât mai multe semnalmente ale autorului: înălţime, trăsături ale feţei, semne particulare, vestimentaţie, particularităţi în vorbire sau comportament şi sesizaţi în cel mai scurt timp Poliţia la 112! „Luaţi atitudine faţă de manifestările antisociale şi nu ezitaţi să daţi o mână de ajutor celui aflat în pericol” conchide subinspector Ioana Indrieş.
Alexandra Borz
Citiți principiile noastre de moderare aici!