În contextul actual al creșterii prețurilor la energie, înțelegerea modului de calcul corect al facturii la energie electrică este esențială pentru ca fiecare consumator să poată lua decizii informate și să își optimizeze consumul.
În materialul de astăzi ți-am pregătit un ghid detaliat care te va ajuta să înțelegi cum se calculează factura de energie electrică, ce costuri include aceasta și cum îți poți estima costurile cu ajutorul unui calculator consum energie electrică.
Structura facturii de energie electrică
Pentru a putea realiza un calcul corect al facturii de energie electrică, trebuie să înțelegem mai întâi care sunt componentele facturii, deoarece nu plătim doar consumul citit pe indexul de la contor, ci și alte taxe obligatorii.
Calculul oricărei facturi este determinat cu ajutorul următoarei formule:
Preț factură = preț energie electrică activă + taxe suplimentare obligatorii.
Factura la energie electrică se compune astfel din mai multe elemente cheie:
1. Energie electrică activă
Energia electrică activă reprezintă cantitatea de energie electrică consumată în mod real, măsurată în kWh (kilowați-oră). Acest consum îl afli făcând diferența dintre indexul nou și cel vechi. Energia electrică activă are cea mai mare pondere în costul total al facturii tale.
Iată care este formula de calcul pentru a afla prețul energiei electrice active:
Preț energie activă = Preț/kWh x Consum
Tariful pe kWh este stabilit de furnizorul de energie electrică și poate varia în funcție de contractul tău, de localitatea în care te afli, tipul de locuință și consumul lunar.
De notat este și faptul că din 1 ianuarie 2023 a intrat în vigoare un nou sistem de calcul al facturii la energie electrică, bazat pe trei plafoane de consum:
- Până la 100 kWh lunar: Se aplică un preț fix de 0,68 lei/kWh.
- Între 100 și 255 kWh lunar: Primii 100 kWh se plătesc la 0,68 lei/kWh, iar diferența până la 255 kWh se plătește la 0,80 lei/kWh.
- Peste 255 kWh lunar: Se aplică prețul din contract pentru tot consumul lunar.
2. Tariful de transport
Acest cost este plătit operatorului care se ocupă cu transportul energiei electrice, Transelectrica. Tariful mediu pentru serviciul de transport al energiei electrice, practicat de Transelectrica începând cu 1 ianuarie 2024, este de 31,67 lei/MWh.
3. Tariful de distribuție
Tariful de distributie se referă la distribuția pe înaltă tensiune, medie tensiune și joasa tensiune. Valoarea tarifului depinde de zona geografică în care se află locul tău de consum și de operatorul de distribuție.
4. Contribuția de cogenerare
Valoarea unitară a acestei contribuţii, valabilă de la 01.01.2024, este de 0,0168 lei/kWh, exclusiv TVA, aplicabilă tuturor consumatorilor de energie electrică din România.
5. Certificatele verzi
Certificatul verde este un titlu ce atestă producerea din surse regenerabile a unei cantități de energie electrică, este tranzacționat între producătorii și furnizorii de energie electrică și este facturat consumatorilor de energie electrică.
Acestea sunt acordate producătorilor pentru a-i încuraja să producă energie verde, iar furnizorii sunt reglementați de ANRE să achiziționeze un anumit număr de certificate.
Cota anuală obligatorie de achiziție de certificate verzi estimată începând cu 01.01.2024 este de 0,4944765 CV/MWh (conform Ordinului ANRE 107/2023 privind stabilirea cotei obligatorii estimate de achiziție de certificate verzi).
Preţul mediu ponderat al certificatelor verzi calculat și publicat pe site-ul OPCOM, este 145,4271 lei/CV. Valoarea unitară calculată pentru Certificate Verzi este de 71,9102834 lei/MWh.
6. Acciza
La fel cum plătești accize pentru alte bunuri, trebuie să platești acciza pentru energia electrică. Acciza pentru consumul necomercial este de 0.0068 lei/kWh.
7. TVA
Pe lângă costurile de mai sus, pe factura ta se va mai adăuga și taxa pe valoare adăugată (TVA) care are o valoare stabilită de 19%.
Așadar, pentru a determina valoarea exactă a facturii tale de energie electrică poți face calculul folosind elementele de mai sus sau poți folosi un calculator de consum energie electrică online pe care mulți dintre furnizori ți-l pun la dispoziție gratuit pe site-urile lor. Prin intermediul unui astfel de calculator poți estima rapid sumele pe care le vei plăti (împărțite pe componente).
Advertorial Cod 2869
Citiți principiile noastre de moderare aici!