Experţii acestei autorităţi speciale informează bihorenii despre modul în care se aplică acest program prin care se încearcă salvarea a cât mai multe vieţi omeneşti.
Experţii de la ANT transmit că, „în ultima perioadă, a crescut considerabil numărul de donatori în moarte cerebrală, cu sporirea direct proporţională şi efectivă a şanselor de a avea o viaţă normală pentru pacienţi altfel condamnaţi la o suferinţă incomensurabilă şi nu numai”.
Tot mai mulţi salvaţi
Specialiştii în transplant detaliază că numărul recoltărilor de la donatori în moarte cerebrală era în perioada 1 ianuarie – 15 aprilie 2013 de 43, de la 65 în anul 2012.
Graţie acestor realizări, un număr mare de români au fost salvaţi. Astfel, în România au avut loc în această perioadă o serie de premiere: 8 transplanturi de rinichi în 24 de ore la Cluj, 5 transplanturi de ficat în 24 de ore la Bucureşti, 4 transplanturi de cornee în 24 de ore la Bucureşti.
Oradea excelează în rolul de centru de transplant, aici fiind cele mai multe prelevări de organe efectuate în ţară de ani buni de zile. La eforturile orădenilor, dar şi a colegilor din alte centre medicale universitare, s-au adăugat recent alte 32 de spitale, ca urmare a nominalizărilor de coordonatori de transplant şi a responsabililor cu identificarea şi menţinerea donatorilor în moarte cerebrală (la Deva, Constanţa, Brăila, Botoşani, Vaslui, Tulcea şi spitale precum Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi Spitalul Elias Bucureşti).
Prof. Deac – preşedinte CS
Agenţia Naţională de Transplant este condusă în prezent de directorul executiv Dan Adrian Luscalov, iar întreaga activitate specifică este susţinută de Consiliul Ştiinţific al ANT (format din personalităţi marcante ale activităţii de transplant din România), preşedinte al acestui organism fiind reputatul medic prof. dr. Radu Deac (de la Târgu Mureş), primul doctor român (secondat de dr. Brădişteanu de la Bucureşti) care a realizat un transplant de cord din ţara noastră şi care până acum a salvat sute de români şi a format echipe de experţi care să îi continue şi să îi dezvolte şi mai mult activitatea nobilă iniţiată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!