Înainte de acest eveniment, un altul mai periculos – persoană muşcată de şarpe veninos – s-a consumat şi în Bihor, la Padiş.
Pentru a se evita alte atacauri de acest gen, salvamontiştii bihoreni vin cu sfaturi utile.
Salvamontiştii spun că incidentele pot fi evitate dacă oamenii sunt atenţi în jurul lor atunci când ies la munte ori la iarbă verde.
La noi – viperă
Dacă totuşi se produce un astfel de incident, „cea mai importantă şi eficace manevră este acordarea rapidă şi corectă a primului ajutor medical, imediat, în primele minute după ce persoana a fost muşcată”, spun salvamontiştii. Specia de şarpe veninos specifică zonei noastre este vipera comună (vipera berus) dar spre sudul judeţului se poate întâlni şi vipera cu corn (vipera ammodytes).
Salvatorii montani spun că trebuie evitate locurile unde obişnuiesc aceste reptile să se aşeze mai ales dimineaţa şi seara: pe stâncăriile versanţilor expuşi razelor solare, fie în imediata apropiere a şoselelor sau terasamentelor de cale ferată sau de baraj dar şi în fâneţe. Salvamontiştii informează şi că viperele îşi fac cuibul sub pietre mari sau îngrămădiri de pietre, goluri în stâncării, sub căpiţe, trunchiuri de copac doborâte, scorburi etc.
De reţinut că viperele, animale cu sânge rece, au nevoie de expunerea la soare pentru a acumula căldura necesară funcţionării optime a organismului lor. Important de ştiut e şi faptul că, la fel ca aproape orice animal sălbatic, şerpii evită contactul cu omul şi, de regulă, se ascund imediat ce simt vibraţiile solului produse de paşi sau miros străin. Nu atacă decât dacă se simt în pericol, sunt provocaţi sau atacaţi direct sau cuibul lor se află în imediata apropiere.
Cazul din Padiş
Salvamontiştii relatează că recent, la Padiş, un turist a provocat (fără să vrea) reptila, dorind să vadă ce se tîrăşte prin iarbă. De obicei, muşcătura de aparare (prima) nu implică decăt eliberarea unei cantităţi reduse de venin. Cu toate acestea, trebuie acordat imediat primul ajutor.
De reţinut că ajutor de la Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor se poate solicita prin apel telefonic la 112 Dispeceratul Unic de Urgenţă sau la 0-SALVAMONT (0-725826668) – Dispeceratul Naţional Salvamont.
Citiți principiile noastre de moderare aici!