În Arad au fost amplasate primele insule ecologice, model similar cu cele care vor fi montate și în cartierele orădene. „Primele containere securizate pentru colectarea selectivă a deșeurilor au fost montate, iar locatarii din proximitate au primit sau urmează să primească, prin intermediul administratorilor, cartele de acces. În acest moment avem cumpărate din buget local containere pentru 43 de locații din cartierele Alfa și Confecții – 43 de sisteme cu 500 de containere – care urmează să fie montate până la finele acestui an. Acestea au închidere controlată, accesul se face cu cartelă și dispun de camere de supraveghere conectate la dispeceratul Poliției Locale. Investiția se ridică la 1,9 milioane de lei plus TVA”, a declarat Lazăr Faur, primarul Aradului, conform aradon.ro
În Bihor, 275 insule ecologice
Oradea are la dispoziție finanțare PNRR pentru achiziția a 275 de insule ecologice digitalizate, la prețul de 10.000 euro bucata. Una dintre condițiile de achiziționare ale acestor containere securizate este ca acestea să servească măcar 200 de persoane. Rata de finanțare este de 100% fără TVA.
[eadvert]
„În prezent se constată interesul scăzut al populației față de colectarea selectivă și de utilizare corespunzătoare a dotărilor pentru fiecare fracție de deșeu care se poate colecta selectiv. Acest fenomen poate să aibă drept cauză starea precară de curățenie a platformelor de colectare și a containelor, lipsa de monitorizare a colectării, imposibilitatea aplicării principiului – Plătești pentru cât arunci – și restricționarea accesului pentru depozitarea deșeurilor doar de către persoanele arondate, dar și educația cetățeanului și ineficiența campaniilor de informare a orădenilor cu privire la necesitatea colectării selective. Ca urmare, Primăria municipiului Oradea își dorește să acceseze fonduri europene prin intermediul cărora vor fi sprijinite activități/acțiuni specifice pentru înființarea și dotarea de insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere), pentru următoarele fluxuri de deșeuri colectate separat: deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de plastic și metal, deșeuri de sticlă, deșeuri biodegradabile, deșeuri reziduale”, a trasmis Primăria la lansarea proiectului.
Insulele vor fi compuse dintr-un set de containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor, protejate anti-vandalism. Fiind digitalizate, nu vor avea acces decât persoanele care dețin cardul pentru intrare. Pubelele vor fi conectate online, dotate cu GSM pentru transmisia datelor și bază de date privind beneficiarii și interfață de facturare pentru toate UAT-urile care îl folosesc. Datele sunt stocate și utilizate într-un sistem digital, acesta fiind principalul mod de monitorizare și raportare.
Tipuri de pubele
Primăria municipiului Oradea are posibilitatea de a alege dintre trei tipuri de insule ecologice digitalizate:
- Insula 1: alcătuită dintr-o „insulă supraterană încasetată cu 5 containere de câte 1.1 metri cubi (mc) pentru toate cele 5 fracții: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton”.
- Insula 2: constă într-o „insulă supraterană compusă din 5 containere individuale cu golire în partea inferioară, cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții: biodegradabil – între 2 mc și 3 mc; rezidual – între 2 mc și 3 mc; sticlă – între 2 mc și 3 mc; plastic și metal – între 3 mc și 5 mc; hârtie și carton – între 3 mc și 5 mc”.
- Insula 3: este o „insulă subterană cu containere individuale, compusă din 5 containeri cu următoarele capacități pentru cele cinci fracții: biodegradabil – între 2 mc și 3 mc; rezidual – între 2 mc și 3 mc; sticlă – între 2 mc și 3 mc; plastic și metal – între 4 mc și 5 mc; hârtie și carton – între 4 mc și 5 mc”.
Adio țarcuri! Primăria Oradea va pune insule ecologice digitalizate între blocuri
Trimite articolul
XCenzura la putere, sau de ce se sterg comentariile??? Chiar nu v convine adevarul numai impunerile???