Persoanele care încep să numere anii sau lunile pe care le mai au până la pensie, ar trebui să dea o importanță mare carnetelor de muncă. O partea din contribuțiile plătite și vechimea acumulată se regăsesc doar în vechile carnete de muncă. Mai există și varianta adeverințelor de la angajatori, dar mulți dintre aceștia au dispărut, iar stagiul mai poate fi găsit în diferite arhive private. Adeverințele de la acestea costă, însă, timp și bani.
[eadvert]
Potrivit directorului Casei Județene de Pensii (CJP) Bihor, Laurențiu Țenț, stagiul de cotizare direct de pe portalul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) poate fi verificat doar după data de 1 aprilie 2001. „Pentru perioada de dinainte de 1 aprilie 2001 a existat un proiect de scanare a cărților de muncă, dar acel proiect nu a fost finalizat. Au fost scanate sub 70% din cărțile de muncă, dar scanările nu sunt viabile. Deci, înainte de 1 aprilie 2001, stagiul de cotizare poate fi verificat din cartea de muncă. Cine a pierdut cartea de muncă, poate recupera vechimea pe bază de adeverințe, dar nu există în sistem informatic”, ne-a informat Laurențiu Țenț.
Online pe portalul CNPP
Pentru a putea verifica stagiul de cotizare pe portalul Casei Naționale de Pensii Publice www.cnpp.ro, cel interesat trebuie să se deplaseze la Casa Județeană de Pensii Bihor, să solicite o cerere și i se va da un user și o parolă, după ce contul este validat.
„Este interesant, într-adevăr, că pentru a avea cont online, trebuie depusă cerere la ghișeul 4. Este o problemă creată și de GDPR. Astfel că lumea trebuie să vină să depună o cerere la noi. Acea cerere va fi validată în sensul că trebuie să i se validaze identitatea. I se validează o adresă de e-mail, va primi o parolă și după aceea va putea să-și verifice stagiul de cotizare. Dar, pe de altă parte, stagiul de cotizare se poate verifica și printr-o cerere depusă la noi. Dar vorbim despre stagiul de după 1 aprilie 2001”, a declarat șeful CJP Bihor.
Cel care a muncit și înainte de 2001 va trebui să calculeze prin cumulare stagiul din cartea de muncă și cel de pe portal, dar nu va putea afla care va fi cuantumul pensiei.
Când se iese la pensie
Vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Dacă la bărbați au fost atinse aceste coordonate în 2015, la femei se vor realiza printr-o creştere graduală, conform eşalonării prevăzute în Anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Astfel, dacă vârsta de pensionare la bărbați este deja de 65 de ani, pentru femei va crește gradual până la 63 de ani în 2030. În prezent, în luna aprilie 2022, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani și 10 luni.
Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare, adică de 35 de ani, se pot pensiona anticipat cu anumite penalități. Pentru a nu fi penalizate la cuantumul pensiei, aceste persoane trebuie să aibă un stagiu de cotizare mai mare. „Pentru a nu suferi penalități, la bărbați este nevoie de un stagiu de cotizare de 43 de ani. La femei, dacă discutăm de luna aprilie 2022, stagiul de cotizare pentru pensie anticipată fără penalizări ar fi de 39 de ani și 10 luni”, a explicat directorul executiv al CJP Bihor.
Laurențiun Țenț a observat și o confuzie care se face între pensia pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei de pensionare și pensia anticipată. „Grupele se iau în considerare indiferent de tipul de pensie, fie de vârstă, fie anticipată, fie de invaliditate. Întrebarea este în ce sens se iau în considerare? La pensia anticipată poți să ieși mai repede la pensie cu până la 5 ani, dacă ai un stagiu de cotizare complet de minim 35 de ani. Dacă ai un stagiu de cotizare de 43 de de ani, nu ești penalizat. Reducerea vârstei de pensionare la grupe de muncă se face din pensia de limită de vârstă. Dacă ai 20 de ani de grupa I, spre exemplu, ieși cu 10 ani mai repede. Nu ieși la 65 de ani ci la 55 de ani, la pensie de limită de vârstă. Regula este la fel ca și la pensia anticipată, că trebuie să ai stagiul complet de cotizare. Nu ți se face reducerea de grupă, dacă nu ai stagiul complet de cotizare de 35 de ani. La pensia anticipată, reducerea este de maxim de 5 ani. La limită de vârstă cu grupe de muncă, reducerea poate să fie și mai mare de 5 ani”, a precizat Laurențiu Țenț.
Grupe de muncă
Beneficiile acordate pentru activitatea desfăşurată în fostele grupe I şi a II a de muncă (anterior datei de 1 aprilie 2001), în condiţii deosebite de muncă și în condiţii speciale de muncă (după data de 1 aprilie 2001) sunt:
reducerea vârstei standard de pensionare; perioadă suplimentară la vechimea în muncă; majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective, după cum urmează: a) cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, potrivit legii; b) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale, potrivit legii.
Trimite articolul
XTotul este bine si frumos dar speranta de viata a celor la care le mariti varsta de pensionare a crescut? Sau statul vrea acum o afacere murdara ?
E normal ca cei care lucreaza la stat sa se pensioneze mai repede. Stresul si munca e mai grea la stat. Pensiile speciale sunt o idee foarte buna. Privatii nu are rost sa-i pomenim, cei care fura, si din cauza lor suntem unde suntem, ca in loc sa plateasca taxe la stat, prefera sa faca evaziune fiscala, sa insele statul. Problema e privatul care fura
-
Ce bine zici drop!
Bugetarul din guvern și din parlament e cinstit și nu fură.-
Dra_u sa va ia cu bugetarii vostrii cu tot!! 90% dintre voi nici nu stiti pt ce va luati salariul! Sunteti niste trantori privilegiati, cand altii lucreaza voi doar chefuiti. Daca privatul ar muncii cat voi, am muri de foame. Intr-adevar sunt exceptii si la bugetari, dar foarte putine.
-
In anul 2021 au murit 307192 de români, cei mai mulți din istoria României. Precedentul record era înregistrat de anul 1918 ( război și gripă spaniolă)
Baza bunicului la pensie a fost contribuţia+cas.
De ce impozitaţi pensii pe cas?
Era dreptul sã beneficieze dupã ce a cotizat cas, o viaţã?
Mda,
Dar persoanele cu dizabilitati de ce nu pot beneficia de drepturile grupei de munca????
Ei,daca au lucrat in grupe de munca nu pot cumula reducerea de varsta de grupa de munca cu reducerea de varsta conform gradului de handicap….Dar se pot cumula 2-3 pensii speciale cu salariu la stat…
Este foarte corect,nu???
Pai daca statu are voie sa va injecteze cu ce vrea el, nu mai iesiti. ca nu-s bani.
Cum vine asta ca pentru un cont online trebuie sa depun cerere la ghiseu….bai voi ati innebunit??? unde ati mai vazut asa ceva fratilor??? Faceti sa isi poata face oricare angajat un cont pe care sa intre sa vada situatia lui…..ce cerere la ghiseu?????
Nu prea se înțelege cum e cu vechimea
Omul merge 35 de ani să muncească, și nu poate ieși la pensie că nu are vârsta, iar cel care are vârsta poate ieși cu 15 ani?!
Fraierul cu 35de ani lucrați primește la fel cu cel cu 15 ani lucrați?
Sau poate nu mai apucă nici o pensie